Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Ook personele krapte in ouderen- en thuiszorg

De toenemende vraag naar zorg en de krapte op de arbeidsmarkt is dagelijks voelbaar in de Nederlandse zorgsector en is in de zomer nóg urgenter. Vorige week werd al duidelijk dat veertien Nederlandse ziekenhuizen deze zomer noodgedwongen operatiekamers moeten sluiten. Ook vrijwel alle ouderen- en thuiszorgorganisaties in Noordoost-Brabant hebben te maken met een tekort aan personeel, ondanks dat er hard gewerkt wordt om vacatures in te vullen. Een aantal zorgorganisaties in de regio Noordoost-Brabant werkt samen aan oplossingen en vraagt cliënten en mantelzorgers om begrip.

Herverdeling personeel

Dagelijks werken zorgmedewerkers met veel betrokkenheid en inzet aan goede zorg. Maar ook zorgmedewerkers hebben recht op vakantie. Deze zomer kijken de Noordoost-Brabantse ouderen- en thuiszorgorganisaties naar een tijdelijke herverdeling van het zorgpersoneel, om toch zoveel mogelijk mensen zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen. Ze vragen cliënten en mantelzorgers die thuiszorg ontvangen om begrip voor als cliënten op een ander tijdstip zorg ontvangen óf andere medewerkers zien dan gebruikelijk.

Ook gaan zorgmedewerkers wat vaker het gesprek aan over wat de cliënt en zijn netwerk zelf kunnen doen en kijken ze samen of de zorg ook op een andere wijze ingevuld kan worden. Bijvoorbeeld door meer gebruik te maken van hulpmiddelen en/of door mensen in de directe omgeving te vragen een steentje kunnen bij te dragen aan de ondersteuning. Zo verwachten de organisaties er samen voor te kunnen zorgen dat zo veel mogelijk mensen deze zomer de zorg krijgen die zij nodig hebben.

De krapte in de ouderenzorg is niet nieuw

Daarom doen de Noordoost-Brabantse ouderen- en thuiszorgorganisaties er alles aan om nieuw zorgpersoneel aan te trekken en op te leiden. Ook vinden er gezamenlijke (regionale) acties plaats gericht op de arbeidsmarkt, het personeelsbeleid en opleidingen via samenwerkingsverband Transvorm.

Om tot concrete afspraken en acties in Noord-Brabant te komen, stelden de zorg- en welzijnsorganisaties samen met de onderwijsinstellingen een RAAT (Regionaal Actieplan Aanpak Tekorten) op per regio. In Noordoost-Brabant zijn bijvoorbeeld afspraken gemaakt over stage- en baangaranties voor studenten in een zorg- en welzijnsopleiding, het sneller begeleiden van zij-instromers naar een baan in de zorg, het verhogen van het rendement van opleidingen en het reduceren van de uitval van studenten.

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg