Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Aanwijzing voor onvruchtbaarheid mannen gevonden

Ongeveer een kwart van de mannen heeft een genetische variatie die hen minder vruchtbaar maakt dan anderen, zo stellen Britse onderzoekers. Het gaat om de vaardigheid van de zaadcel om naar de eicel toe te ‘zwemmen’.

Een onderzoeksteam van de University of Leicester concludeerden dat mannen met deze genvariatie een eiwit op de buitenkant van de spermacel missen. Door het gebrek aan dit eiwit kan de zaadcel minder hard zwemmen. Volgens de onderzoekers betekent dit niet dat een man zijn partner niet zwanger kan maken, maar het kost wel meer tijd dan gebruikelijk.

Gereedschap
“Mannen met deze genvariatie moeten accepteren dat bevruchting wat langer kan duren.”, vertelt onderzoeker Edward Hollox. Daarbij kan de ontdekking helpen bij de ontwikkeling van een test om koppels met vruchtbaarheidsproblemen te identificeren. “Het is weer een nieuw gereedschap in de behandeling van vruchtbaarheidsproblemen.”

Wereldwijd
De genetische variatie die deze verminderde vruchtbaarheid veroorzaakt is in het gen DEFB126. Een eerdere Chinese studie onder ruim 500 getrouwde koppels liet zien dat een man met twee ‘defecte’ kopieën van het gen zijn vrouw veel moeilijker kan bevruchten. Ook studies in de Japan, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Afrika lieten dit zien. Bij ongeveer de helft van alle mannen is er sprake van een defecte kopie, bij een kwart van de mannen is er sprake van twee kopieën.

Onbekend
Tot nu toe is er nog weinig bekend over hoe het sperma de reis door het vrouwelijke lichaam maakt. Over de genen van het mannelijke sperma weten we misschien nog wel minder. Vandaar dat dit onderzoek een belangrijke stap is in de richting van meer kennis over sperma.

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg