Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Afname in geboorte meerlingen

Doordat er de laatste jaren vaak maar één eicel wordt teruggeplaatst bij in-vitrofertilisatie (IVF) is het aantal tweelingen fors afgenomen.

In 2009 werden in Nederland ongeveer 3200 meerlingen geboren. Meestal zijn dit tweelingen. Het aantal geboorten van drie(-plus)lingen bedroeg slechts 44. Het aantal tweelingen noteerde in 2002 een record van 3,7 duizend. Sindsdien is het aantal afgenomen.

Minder eicellen teruggeplaatst
Om de slagingskans van IVF te vergroten werden er vaak 4 of 5 bevruchte eicellen teruggeplaatst. Hierdoor nam in de jaren tachtig en negentig het aantal meerlingen fors toe. Daarna werden hooguit twee eicellen teruggeplaatst, waardoor het aantal drie(-plus)lingen ging dalen. Het aantal tweelingen bleef echter nog wel toenemen.

De afgelopen jaren wordt vaker maar één eicel teruggeplaatst en is dus ook het aantal ivf-tweelingen afgenomen. Tussen 2003 en 2009 daalde daardoor het aandeel van de tweelinggeboorten dat het gevolg was van een ivf-behandeling van 22 naar 15 procent. Het aandeel enkelvoudige geboorten door ivf in het totaal van de enkelvoudige geboorten nam daarentegen toe van 1,5 naar 2,2 procent.

Het aantal meerlingen dat geboren wordt in Nederland neemt af. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg