Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Kans op afwijking door dikke, rokende moeder

Te dikke en rokende zwangere vrouwen hebben een grotere kans dat hun kind een aangeboren hartafwijking heeft.

De kans is maar liefst 2 tot 3 keer groter dan bij andere vrouwen, zo is door onderzoekers van de afdeling Genetica van het UMCG vastgesteld. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Heart, zo bracht de Groningse instelling dinsdag naar buiten. Hartafwijkingen zijn de meest voorkomende aangeboren aandoeningen. In dit onderzoek is voor het eerst aangetoond dat een combinatie van roken en overgewicht het risico op een baby met een aangeboren hartafwijking extra verhoogt.

Voorlichting
De onderzoekers pleiten voor goede voorlichting vóór de zwangerschap en hulp bij afvallen en stoppen met roken voor vrouwen die een kind willen.
Voor het onderzoek is gekeken naar de gegevens van ongeveer 800 kinderen met een hartafwijking die zijn geboren tussen 1997 en 2008. Die informatie is vergeleken met een controlegroep van 300 kinderen met een genetische afwijking, maar geen hartafwijking.

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Gemert!
Lees meer
Samen
Samenwerkingen
Om jou te kunnen verzekeren van de beste kwaliteit kraamzorg en continuïteit van zorg, staat een goede samenwerking tussen IVT kraamzorg en andere zorgverleners binnen de geboortezorg voorop.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van IVT Kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden en 'papa' blogger allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg