Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Alles over het dragen van bh’s tijdens de zwangerschap en borstvoeding

Gefeliciteerd, je bent zwanger! Veel aanstaande moeders merken dit eerder aan hun borsten dan aan hun buik. De borsten voelen voller en zwaarder door zwangerschapshormonen.

Is je eigen bh te strak of prikken de beugels van je bh in je huid? Dan heb je een nieuwe bh nodig! Het is niet comfortabel en niet gezond om een te kleine bh te dragen tijdens de zwangerschap. Het is mogelijk om dan alvast een voedingsbh te nemen. Deze bh’s groeien veel mee; misschien passen ze ook nog na de bevalling. Daarom zijn ze een betere investering dan meegroei-bh’s.

Heb je last van de beugels? Kies dan zoveel mogelijk voor beugelvrije bh’s tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode. Het wordt ook afgeraden door lactatiekundigen om een beugel bh te dragen tijdens borstvoeding omdat de beugels de melkklieren kunnen knellen. De beugelvrije bh’s steunen net zo goed als beugel bh’s dankzij moderne naaitechnieken en stoffen. Een beugelvrije bh voelt anders aan dan een beugel bh. Het is soms even wennen aan het comfort. Veel dames willen beugelvrije bh’s blijven dragen na de zwangerschap en borstvoedingsperiode omdat ze het prettiger vinden.

Heb je geen last van de beugels en wil je echt beugel bh’s blijven dragen? Er zijn ook voedingsbh’s met flexbeugels om de kans te minimaliseren dat ze prikken. Daarnaast zijn er ook speciale bh’s met verstelbare cups (zoals de Blossom voedingsbh van Royce Lingerie). Deze bh’s gaan langer mee dan andere bh’s omdat je deze kleiner en groter kan afstellen zoals en wanneer je wilt.

Passen je eigen bh’s prima tijdens de zwangerschap en heb je nog geen voedingsbh’s gekocht? Dan kun je in de laatste maanden van je zwangerschap alvast een paar voedingbh’s kopen. Voor veel nieuwe moeders zijn drie bh’s voldoende. Een voedingsbh is een bh met een speciale manier om de cups te openen voor borstvoeding. De beste periode om een voedingsbh te nemen is in de laatste maanden van je zwangerschap. Neem de omvang zo klein mogelijk en de cupmaat zo groot mogelijk. De verwachting is namelijk dat je omvangmaat kleiner wordt na de bevalling. Bij de cupmaat mag je een cupmaatje erbij tellen voor de zoogcompressen. Bijvoorbeeld: Je hebt de hele zwangerschap je eigen bh’s gedragen in maat 80C, dan kun je beter 80D nemen zodat je zeker voldoende ruimte hebt voor de zoogcompressen. Neem geen voedingsbh in de kraamweek totdat de stuwing afgelopen. Tijdens de stuwing heb je tijdelijk grotere borsten dan normaal en de bh zal de volgende dag te groot zijn. Sommige voedingsbh’s hebben nog een laagje rondom de borst voor discrete borstvoeding. De meeste voedingsbh’s hebben dat niet voor volledige contact met je baby in deze speciale periode.

Heb je last van striemen waar de randen van de bh zitten op de borsten of puilen de borsten uit de cups? Dan heb je zeker een bh in een grotere cup nodig. Is de cupmaat van je bh te strak? Dat is niet goed voor de borstvoeding en je gezondheid. Als je niet uit komt met de maat, kun je een lingeriewinkel bezoeken voor advies. Is er geen lingeriewinkel bij jou in de buurt? Dan kun je online hulp vragen om je bh maat te berekenen (bijvoorbeeld via htts://www.shop4mama.nl/bh-maat-advies).

Kijk voor de juiste bh voor tijdens de zwangerschap en borstvoeding in je eigen maat op:
Shop4mama.nl

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg