Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Antibiotica bij baby kan leiden tot obesitas

Twee studies leggen verband tussen veranderende bacteriesamenstelling in de jonge darm en de kans op overgewicht op latere leeftijd.

De studies, beide uitgevoerd door onderzoekers van de New York School of Medicine, zijn gepubliceerd in Nature en International Journal of Obesity.
De onderzoekers in de Nature-studie keken naar het effect van antibiotica in veevoer. In de intensieve veehouderij is het standaard om antibiotica preventief aan het dierenvoer toe te voegen, niet om ziekte te bestrijden, maar als groeibevorderaar.

Nederland koploper

Die antibiotica vindt via het vlees van het dier zijn weg naar de mens. Nederland is een van de koplopers in Europa als het gaat om antibioticagebruik in de veehouderij. Uit eerder onderzoek bleek al dat het gebruik leidt tot de ontwikkeling van gevaarlijke antibioticaresistentie.
Nu blijkt het ook invloed te hebben op de ontwikkeling van overgewicht. De Amerikaanse onderzoekers voedden muizen met antibiotica die gebruikt wordt in de veehouderij.
Het bleek dat muizen die antibiotica toegediend kregen 10 tot 15 procent meer lichaamsvet hadden als ze ouder waren dan muizen die geen antibiotica in hun voedsel hadden. Ook waren er allerlei hormonale veranderingen waarneembaar.
In de twee studie volgden de onderzoekers ruim 10.000 baby’s die in het eerste levensjaar werden blootgesteld aan antibiotica. Het bleek dat baby’s die in het eerste half jaar antibiotica toegediend kregen, na 38 maanden een grotere kans op overgewicht hadden.
Het effect was niet zichtbaar bij kinderen die de eerste 6 maanden vrij gewaard bleven van antibiotica, maar die dat wel kregen tussen maand 6 en 14.

Effect

Het laat zien dat vooral vroege blootstelling effect heeft. “Bacteriën in de darmen helpen ons bij het verteren van voedsel en bepalen hoeveel calorieën we opnemen, legt een van de onderzoekers uit.
“In de eerste zes maanden van het leven wordt de bacteriesamenstelling van de darmen grotendeels vastgelegd voor de rest van het leven en omdat antibiotica sommige bacteriën doodt, heeft het vroege blootstelling een verregaand effect op ons verteringsvermogen en dus op gewicht.”

Vetzucht

De onderzoekers van beide studies denken dat antibioticagebruik bij heeft gedragen aan de stijging van het aantal mensen met obestitas. “De opkomst van grootschalig antibioticagebruik in de veehouderij kwam tegelijk met de opkomst van vetzucht, het zou kunnen dat blootstelling kinderen gevoeliger maakt voor het ontwikkelen van overgewicht.”

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg