Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Baby én zon

Terwijl de zon aan de hemel straalt genieten je baby en jij van het heerlijke weer. Hoewel niks zo onbezorgd voelt, is het belangrijk dat je goed oplet. Baby en zon zijn namelijk een gevaarlijke combinatie!

De huid van je baby is extra kwetsbaar voor de schadelijke gevolgen van uv-straling. Doordat de babyhuid snel groeit heeft deze bovendien minder tijd om de door zonlicht beschadigde huidcellen te herstellen. Beschadigde huidcellen die niet meer herstellen vergroten de risico’s op huidkanker op latere leeftijd.

Hieronder de belangrijkste tips:

Houd je baby zoveel mogelijk uit de zon

KWF Kankerbestrijding adviseert baby’s tot en met 1 jaar helemaal uit de directe zon te houden. Zoek dus zoveel mogelijk de schaduw op voor je baby. De zonkracht is tussen 12.00 en 15.00 uur het sterkst, houd je baby dan dus zeker uit de zon. Wees je ervan bewust dat ook op minder warme dagen de uv-straling sterk kan zijn.

Voldoende drinken

Op een warme zomerdag hebben we allemaal extra vocht nodig. Op een warme dag blijf je borstvoeding geven op verzoek. Je kunt je baby vijf tot tien cc extra water geven naast de flesvoeding. Als je borstvoeding geeft, drink dan zelf extra en leg je kind wat vaker aan. Moedermelk bestaat voor meer dan negentig procent uit water. Vertrouw op je eigen lichaam en luister naar de behoefte van je kind. Als je geen borstvoeding geeft, vul dan regelmatig de fles bij. Als het kan, geef kleine stukjes fruit of een fruithapje.

Zonnebrand voor je baby

Zelfs als je baby niet in de directe zon komt, is het verstandig om je baby in te smeren met zonnebrand. uv-stralen komen namelijk overal, dus ook in de schaduw. Er zijn speciale zonnebrandcrèmes te koop voor baby’s. Koop als deze er niet zijn een milde zonnebrand met een hoge (50) beschermingsfactor.

Smeer je baby in ieder geval iedere twee uur in en wees niet te zuinig met de zonnebrand. Ook als hij in het water is geweest is het verstandig hem nogmaals in te smeren.

UV-werende kleding

Kleding en UV-werende kleding in het bijzonder bieden een goede bescherming tegen de zon. Houd er rekening mee dat een wit shirt gelijk staat aan een lage beschermingsfactor. UV-werende kleding daarentegen kan gelijk staan aan factor 50 (98% van de uv-straling wordt dan tegengehouden).

Er zijn ook speciale UV-werende zwempakjes. Hierdoor is je baby ook in het water zo goed mogelijk beschermd tegen uv-straling.

Zonnepetje als bescherming tegen de zon

Veel baby’s hebben nog geen volle bos haar. Hierdoor is ook hun hoofdhuid en nek zeer kwetsbaar voor de zon. Een (UV-werend) petje biedt bescherming. Bijkomend voordeel is dat een zonnepetje zijn hoofd koel houdt, dit kan een zonnesteek voorkomen.

Zonnebril voor je baby

Uv-straling is ook schadelijk voor de ogen. Ter bescherming hiertegen zijn speciale zonnebrillen voor baby’s. Een nadeel is dat veel baby’s geen bril voor hun ogen tolereren. Heeft jouw baby geen problemen met een bril dan is het verstandig deze op te zetten. Is jouw baby niet zo meewerkend dan is een petje met een zonneklep een goed alternatief.

Als je baby toch verbrand is

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan het zijn dat je baby toch is verbrand. Smeer zijn huid dan in met aftersun. Een lauw badje kan verkoeling bieden. Houd je baby de komende dagen in ieder geval helemaal uit de zon.

Baby en zon, ook een goede combinatie

Het is belangrijk om bewust te zijn van de risico’s van de zon en hier verstandig mee om te gaan. Dit neemt niet weg dat zonlicht ook gezond is voor je baby. Zonlicht zorgt voor vitamine D, wat onder meer belangrijk is voor sterke botten en tanden.

Daarnaast biedt mooi weer ook voor je baby veel voordelen. Het is mogelijk lekker buiten te kruipen en om met zijn ouders in het water te spelen. Buiten is bovendien vaak meer te zien voor je kleine en heeft hij meer ruimte om te oefenen met leren lopen.

Bescherming tegen insectenbeten

Bescherm je baby tegen insecten door een klamboe over het bedje of de kinderwagen heen te hangen. Steek een muggenstekker met alleen citronella in het stopcontact. Gebruik géén strips of spuitbussen. Hier zitten giftige stoffen in die gevaarlijk kunnen zijn voor je baby.

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg