Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Baby krijgt eerste taalles in baarmoeder

‘Tatata’ en ‘tatota’. In Finland zijn onlangs 17 baby’s geboren met hersenen die opvallend sterk reageren op het verschil tussen juist die twee klankencombinaties. Reden: hun moeders speelden vanaf 29 weken zwangerschap regelmatig een cd af met die nepwoorden. Vlak na de geboorte kregen getrainde en ongetrainde baby’s een badmutsje met elektroden op. Zo peilden onderzoekers van de Universiteit van Helsinki de hersenactiviteit bij hernieuwde blootstelling aan de klanken. .

De maandag gepubliceerde resultaten van het onderzoek dragen bij aan het groeiende bewijs dat kinderen al in de baarmoeder spraak- en patroonherkenning aanleren. Zo bleek uit eerder onderzoek dat pasgeboren baby’s zelfs huilen in hun moedertaal: de huiltjes van Duitse baby’s gaan doorgaans van hoog naar laag, die van Franse baby’s van laag naar hoog. Dat stemt overeen met de intonatieverschillen in beide talen.

Onder water

Doordat een foetus in vruchtwater drijft, denken wetenschappers dat het geluid in de baarmoeder klinkt alsof je je hoofd onder water houdt. Veranderingen in volume en toonhoogte zijn dan het beste op te pikken. De Finse studie toont echter aan dat foetussen ook te trainen zijn op het onderscheiden van klinkers, zoals de ‘a’ en de ‘o’.

Deze vondst heeft praktische implicaties, stellen de onderzoekers. Zo zouden baby’s met een verhoogd erfelijk risico op dyslexie baat kunnen hebben bij taaltraining in de baarmoeder, om zo in een vroeg stadium de taalcircuits in de hersenen te stimuleren.

‘Wetenschappelijk gezien zijn dit fascinerende resultaten’, zegt Paula Fikkert, hoogleraar eerste taalverwerving en fonologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. ‘Maar de vervolgclaim gaat me te ver. Dat je foetussen kunt trainen op het onderscheiden van bepaalde contrasten, betekent niet noodzakelijkerwijs dat dit essentieel is voor hun taalverwerving.’

Geluidsrecorder

Daarvoor moet je volgens Fikkert eerst een ander experiment organiseren. Geef bijvoorbeeld zwangere vrouwen een geluidsrecorder mee. Zo kun je registreren aan hoeveel woorden hun foetussen worden blootgesteld, hoeveel achtergrondlawaai er klinkt, enzovoorts.

‘In een kapsalon wordt meer gekletst dan in een stil kantoor. Maar zorgt dit ervoor dat zwangere vrouwen die daar werken baby’s krijgen met een wezenlijk andere taalontwikkeling? Daarvoor wil ik eerst harde bewijzen zien.’

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg