Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Baby’s eerst liplezen dan leren praten

Behalve luisteren naar klanken, is liplezen ook belangrijk voor baby’s om te leren praten. Dit blijkt uit recent onderzoek aan de Atlantic University.

‘Om te weten hoe een woord gezegd wordt, leert een baby eerst je lippen te imiteren’, legt onderzoeker David Lewkowicz uit. ‘Het is een ontzettend ingewikkeld proces.’ Voor het onderzoek werden bijna 180 baby’s in de leeftijd van 4, 6, 8, 10 and 12 maanden, die video’s te zien kregen van een Spaans of Engels sprekende vrouw. Alle baby’s hadden Engels sprekende ouders.

Andere focus
De onderzoekers bemerkten dat wanneer er Engels tegen de baby’s werd gesproken, de 4 maanden oude baby’s vooral op de ogen gefocust was. De kinderen van zes maanden keken naar zowel de ogen als de mond, terwijl de acht en tien maanden oude baby’s vooral naar de mond staarden. De 12 maanden oude baby’s keken weer alleen naar de ogen.

Andere taal
In slechts een paar maanden hebben baby’s de lipbewegingen onder de knie. Daarna kijken baby’s weer naar de ogen – tenzij ze onbekende geluiden horen die afkomstig zijn uit een vreemde taal. In dat geval gaan ze nog wat langer door met liplezen.

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg