Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Babysterfte in Nederland 10 jaar met kwart afgenomen

De babysterfte is tussen 2001 en 2012 in Nederland met meer dan een kwart (28 procent) afgenomen. In 2012 (de laatst bekende cijfers) stierven nog ‘maar’ 1491 van de 175.000 geboren baby’s rondom de bevalling of in de maand daarna. Dat meldt de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV).

In zo’n twee derde van de sterfgevallen ging het om zeer vroeg geboren kinderen, tussen de 22ste en 27ste zwangerschapsweek. Het percentage voldragen baby’s (vanaf 37 weken zwangerschap) dat stierf, is sinds het jaar 2001 enorm verminderd: van 3,9 naar 2 per duizend kinderen. Dat is een daling van 47 procent, zo concludeert de KNOV uit cijfers van de Stichting Perinatale Registratie Nederland. Omgekomen baby’s van meer dan een maand oud zijn niet meegenomen in de statistieken.

Verbeteringen

De KNOV is blij met de positieve ontwikkeling. ‘Het is de afgelopen jaren vanzelfsprekend geworden dat verloskundigen, gynaecologen en kinderartsen ieder geval van babysterfte bespreken om vermijdbare sterfte in de toekomst te voorkomen’, aldus voorzitter Linda Rentes. Andere verbeteringen zijn meer aandacht voor vrouwen in achterstandsituaties, een nieuwe opsporingsmethode voor foetale groeivertraging en betere voorlichting over een gezonde levensstijl.

De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) zegt trots te zijn op de vrijheid voor zwangeren in Nederland om te kiezen voor een thuisbevalling. ‘Ook een relatief laag aantal keizersnedes is iets waar we trots op kunnen zijn’, zegt Linda Rentes, voorzitter van de KNOV.

De organisatie keek ook naar Europese cijfers, waaruit bleek dat Nederland tot één van de landen behoort met de grootste daling van babysterfte. Toch scoorde Nederland in 2010 (laatst bekende cijfers) nog altijd hoger dan gemiddeld..

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg