Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Beste en slechtste land om moeder te worden

Het beste land om een kind te krijgen is Noorwegen, het land met de slechtste omstandigheden om moeder te worden is Niger. Dat staat in een rapport van kinderrechtenorganisatie Save the Children dat vandaag ter gelegenheid van Moederdag wordt uitgebracht onder de naam State of the World’s Mothers 2012. Het rapport bevat een lijst van 165 landen die gerangschikt zijn op de toegankelijkheid tot gezondheidszorg, onderwijs en economische mogelijkheden. Van de onderste 10 landen van de index, worden zeven landen op dit moment hard getroffen door de voedselcrisis. Ook Niger kampt met de gevolgen van de voedselcrisis, waardoor miljoenen kinderen het gevaar lopen om ondervoed te raken. Door de ernstige droogte en de slechte oogst stegen de prijzen voor voedsel waardoor met name de allerarmste kinderen hard getroffen worden.

In veel landen zijn vaccins, antibiotica en verzorging tijdens de zwangerschap voor grote aantallen vrouwen onbereikbaar, als gevolg waarvan de sterftepercentages van moeders en kinderen bij geboorten hoog zijn. Ondervoeding is een van de belangrijkste oorzaken van deze moeder en kindersterfte. Moeders die in hun kinderjaren ondervoed zijn geweest, brengen vaker kinderen ter wereld met een laag geboortegewicht. Als een moeder in armoede leeft, overwerkt is, laag is opgeleid en een slechte gezondheid heeft, is de kans groot dat zij haar baby niet voldoende kan voeden. En dat heeft onomkeerbare gevolgen. In Afrika heeft zo’n 20% van de vrouwen een extreem laag gewicht, in Zuid-Azie ligt dit percentage op 35%. Deze vicieuze cirkel moet worden doorbroken. En de manieren om dit te kunnen doorbreken zijn vaak simpel: door het promoten van borstvoeding zouden we jaarlijks een miljoen kinderen kunnen redden. “De eerste 1000 dagen van het leven van een kind zijn cruciaal”, zegt woordvoerder Marinke Ros van Save the Children in een reactie. “In die periode kun je het verschil maken door borstvoeding te promoten en locale gezondheidswerkers op te leiden.”

Nederland staat op de tiende plek in de ‘moederlijst’. Lees het volledige rapport ‘State of World’s Mothers 2012′ van Save the Children.

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg