Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Beste voeding voor baby volgens Koran, soenna én wetenschap

De eerste voeding die een baby krijgt, is de heerlijke voeding in moeders buik via de navelstreng. Na negen maanden maakt de baby bij de bevalling een vermoeiende lange reis naar de ´doenja´ (wereldse leven) en wordt de navelstreng doorgeknipt.

Gekauwde dadel brengt bloedsuikerspiegel op peil

Het is een goede gewoonte om als moslim eerst de woorden van de adhan, de oproep tot het gebed, in het oortje in te fluisteren. Zo zijn de eerste woorden die de baby hoort, de woorden van Allah, de Allerhoogste. Vervolgens krijgt de baby een een klein beetje van een zoete dadel in zijn gehemelte geplaatst dankzij de soenna, de gewoonten van de profeet.

Hierdoor krijgt de baby meteen een (energie)boost en worden de mondspieren getraind, wat meteen een voordeel is bij de eerste borstvoeding. En ook is de bloedsuikerspiegel meteen op peil. De dadel heeft genoeg voordelen voor een gezonde start.

Wetenschappelijk onderzoek

Dat deze soenna er niet voor niets is, blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek in Nieuw-Zeeland in 2013. Uit het onderzoek bleek dat het plaatsen van een kleine dosis suiker in de vorm van gel aan de binnenkant van de wang een effectieve manier zou zijn om hersenschade bij vroeggeboren baby’s te voorkomen. Dit omdat één op de tien vroeggeboren baby’s een gevaarlijk lage bloedsuikerspiegel hebben. Wat is nu beter? Een kleine dosis suiker of een dadel?

Het is overgeleverd dat Abu Musa heeft gezegd: “Een baby werd geboren en ik bracht hem naar de profeet vrede zij met hem. Hij noemde hem Ibrahiem, en verrichte tahniek (een gekauwde dadel op zijn gehemelte smeren) en hij verrichtte een smeekgebed om hem te zegenen waarna hij hem aan mij teruggaf.” (Boechari en Moeslim)

Toen het halfbroertje van Anas werd geboren zei Aboe Talha tegen Anas: “Breng hem naar de profeet, vrede zij met hem, en neem wat dadels mee.” Anas bracht de baby naar de profeet. De Profeet vroeg hem, “Heb je wat meegenomen?” Anas zei, “Ja, een paar dadels.” De boodschapper van Allah vrede zij met hem kauwde op de dadel, hij pakte het uit zijn mond en plaatste het in de mond van de baby, en smeerde het op zijn gehemelte en gaf hem de naam Abdoellah. “(Boechari en Moeslim)

Dus voor de broeders onder ons, al ben je zenuwachtig bij de bevalling: wees wel alert, ontpit eerst de dadel, kauw erop en smeer het dan pas op het gehemelte van de baby. Een baby kan namelijk echt nog geen hele dadel eten!

Voordelen borstvoeding voor baby

Borstvoeding is de beste voeding die een pasgeboren kind kan krijgen. Het is daarom dat er zelfs sprake is van een recht op borstvoeding voor baby’s in de Koran. Kinderen hebben er in principe twee jaar recht op als de moeder daartoe in staat is. Wat de moeder extra geeft, geldt voor haar als sadaqa, zo stellen de geleerden.

Wetenschappelijk bewezen voordelen van borstvoeding

Ook het Voedingscentrum en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stimuleren de moeder om borstvoeding te geven. Het Voedingscentrum schrijft onder andere op zijn website: ‘Er is overtuigend wetenschappelijk bewijs dat kinderen die borstvoeding krijgen een lager risico hebben op infecties van het maag-darmkanaal en middenoorontsteking. Ook is overtuigend aangetoond dat borstvoeding de kans op overgewicht en hoge bloeddruk verkleint. Verder beschermt borstvoeding geven de moeder tegen reumatische artritis en mogelijk ook tegen eierstokkanker en borstkanker voor de overgang. Deze voordelen gelden zowel in arme als rijke landen.’

Bron: https://www.qantara.nl/gezondheid-en-wetenschap/voeding-baby-volgens-islam-en-wetenschap/

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg