Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Beter afwachten bij gebroken vliezen

Het inleiden van een bevalling bij vrouwen van wie de vliezen gebroken zijn na een zwangerschap tussen de 34 en 37 weken, leidt niet tot een beter resultaat dan het alternatief afwachten.

Dat blijkt uit een onderzoek onder vrouwen door heel Nederland, op initiatief van gynaceologen van het Maastricht UMC+. Het onderzoek is gepubliceerd in PLoS Medicine. Vruchtwater beschermt moeder en baby tegen infecties. Als de vliezen breken voordat de baby volledig is ontwikkeld, is er een verhoogd risico op een ontsteking van de baarmoeder of moederkoek. Wetenschappers zijn het er niet over eens wat de beste behandeling is van vroegtijdig gebroken vliezen.

Richtlijnen

Sommige internationale richtlijnen adviseren om de bevalling direct in te leiden. Andere richtlijnen adviseren het spontane beloop af te wachten tot 37 weken en dan pas de bevalling op te wekken, tenzij er tekenen van een infectie ontstaan. Bij het breken van de vliezen vóór 34 weken zwangerschap wordt altijd afwachten geadviseerd.

Onderzoek

De onderzoekers vergeleken beide opties met elkaar bij 532 vrouwen in heel Nederland. Door loting werd bepaald voor welke optie gekozen werd: afwachten of inleiden. Vervolgens werd gekeken naar het percentage baby’s met een infectie, longproblemen, noodzakelijke keizersnedes en ontsteking van baarmoeder of placenta. De verschillen bleken verwaarloosbaar.

Ook in eerdere studies bleek geen verschil in het risico op het ontwikkelen van infecties bij de baby, van longproblemen of van het aantal noodzakelijke keizersnedes. Bij een afwachtend beleid komt het vaker voor dat de zwangere wordt opgenomen. Als direct wordt ingeleid, wordt de baby wat vaker en langer opgenomen

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg