Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Bij stress minder jongens geboren

Stress in de tweede en de derde maand van de zwangerschap kan ertoe leiden dat er minder jongens geboren worden. Ook verhoogt stress het risico op vroeggeboorten.

Dit concluderen wetenschappers van de New York University vandaag in het tijdschrift Human Reproduction.

Het was al bekend dat stress invloed kan hebben op de duur van de zwangerschap. Dit is de eerste keer dat het stressmoment in relatie wordt gebracht met het geslacht van de baby en de lengte van iemands zwangerschap.

De onderzoekers analyseerden de geboortecertificaten van alle baby’s die tussen 2004 en 2006 in Chili werden geboren. Dat waren er meer dan 600.000. Hierin stond onder meer waar de moeder precies woonde.

Epicentrum
Ze berekenden hoe ver de zwangeren van het epicentrum van de aardbeving woonden die op 13 juni 2005 plaatsvond, met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter.

Nu blijkt dat er minder jongetjes werden geboren bij vrouwen die dichter bij het epicentrum woonden. “De verhouding tussen jongens en meisjes is normaal gesproken 51 op 49. Ons onderzoek laat zien dat dat na de aardbeving significant was veranderd naar 45 jongens op 55 meisjes”, zegt een van de onderzoeksters Karine Kleinhaus.

Vroeger
Ook werden de baby’s gemiddeld vroeger dan normaal geboren. Namelijk 1,3 dagen vroeger bij vrouwen die twee maanden zwanger waren tijdens de aardbeving en 1,9 dagen vroeger als dit drie maanden was .

Normaal gesproken worden bij 6 op de 100 vrouwen baby’s te vroeg geboren, dus voordat ze 37 weken oud waren, maar nu steeg dit naar dan 9 op de 100. Dit effect geldt overigens alleen voor meisjes.

De onderzoekers suggereren dat het stresshormoon cortisol, waarvan meer vrijkomt tijdens de aardbeving, invloed heeft op de functie van de placenta.

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg