Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Borstvoeding bevordert groei van babybrein

Borstvoeding heeft een positieve invloed op de groei van het brein van baby’s. Dat zou blijken uit een nieuwe studie.

Kinderen die als baby drie maanden lang exclusief borstvoeding hebben ontvangen, beschikken op 2-jarige leeftijd over relatief veel witte stof in hersengebieden die betrokken zijn bij taal en emotie. Bij kinderen die alleen flesvoeding of een combinatie van fles- en borstvoeding kregen, zijn deze gebieden in verhouding minder goed ontwikkeld.

Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers van Brown University in Providence in het wetenschappelijk tijdschrift NeuroImage.

Witte stof

Witte stof zorgt onder meer voor de geleiding van de zenuwimpulsen die worden verstuurd tussen verschillende neuronen in het brein. Uit eerder onderzoek is al gebleken dat borstvoeding leidt tot betere ontwikkeling van de hersenen. Maar tot nu toe was nooit eerder uitgezocht of dat effect al op jonge leeftijd meetbaar is.

“We wilden zien hoe vroeg deze veranderingen in hersenontwikkeling optraden”, verklaart hoofonderzoeker Sean Deoni op nieuwssite ScienceDaily. “Het is nu duidelijk dat deze veranderingen vrijwel onmiddellijk plaatsvinden.

MRI-scans

Bij hun studie maakten de wetenschappers MRI-scans van 133 gezonde kinderen die tussen de 10 maanden en 4 jaar oud waren.

De deelnemertjes werden ingedeeld in drie groepen. De kinderen in de eerste groep hadden na hun geboorte drie maanden lang alleen borstvoeding gekregen. Deelnemers uit de tweede groep hadden als baby alleen flesvoeding gekregen en de kinderen in de laatste groep hadden een combinatie van fles- en borstvoeding ontvangen.

Uit het onderzoek bleek dat er grote verschillen waren in de hoeveelheid witte stof in de hersenen van de kinderen. Gemiddeld beschikten deelnemers die alleen borstvoeding hadden ontvangen op 2-jarige leeftijd over ongeveer 20 tot 30 procent meer witte stof dan kinderen die op een andere manier waren gevoed.

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg