Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Borstvoeding heeft effect op allergie via darmen

Borstvoeding en andere factoren beïnvloeden het immuunsysteem van een baby en de vatbaarheid voor allergieën en astma via de darmen. Het gaat hierbij om de blootstelling aan allerlei micro-organismen.

Tot die conclusie komen onderzoekers van het Henry Ford’s Department of Public Health Sciences. De resultaten van hun studie ondersteunen de zogenaamde hygiënehypothese: vroege blootstelling aan allerlei micro-organismen heeft invloed op de ontwikkeling van het immuunsysteem en van allergieën.

Blootstelling

“Al jaren denken we dat een steriele omgeving niet goed is voor baby’s”, vertelt hoofdonderzoeker Christine Cole Johnson. “Ons onderzoek laat weer zien waarom: blootstelling aan micro-organismen en bacteriën tijdens de eerste maanden na de geboorte stimuleert de afweer. Het immuunsysteem is namelijk ontworpen om bloot te staan aan grote hoeveelheden bacteriën. Als je blootstelling minimaliseert, dan zal het afweersysteem niet optimaal ontwikkelen.”

Johnson presenteert de resultaten van verschillende onderzoeken op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Academy of Allergy, Asthma and Immunology in Houston. In zes onderzoeken bekeek Johnson met collega’s of borstvoeding en andere factoren bij de moeder en rondom de geboorte invloed hadden op het microbioom (de micro-organismen op en in je lichaam) en de ontwikkeling van allergieën.

Resultaten

Uit deze onderzoeken bleek onder meer dat bij baby’s die borstvoeding kregen, de samenstelling van het microbioom na een maand en na zes maanden heel anders was dan bij baby’s die geen borstvoeding kregen.

Ook verkleinde borstvoeding de kans op een huisdierenallergie. Verder was het microbioom bij kinderen met astmatische klachten gedurende het eerste levensjaar ook afwijkend.

De etniciteit van de moeder, de duur van de zwangerschap en de blootstelling aan tabaksrook tijdens de zwangerschap en na de geboorte zijn andere factoren die volgens Johnson en haar collega’s invloed hebben op het microbioom in de darmen. Ook een keizerssnede tegenover een vaginale bevalling en de aanwezigheid van huisdieren hebben invloed op het microbioom.

“Het onderzoek laat zien dat blootstelling aan meer en verschillende bacteriën uit de omgeving en specifieke patronen in de darmbacteriën het immuunsysteem een boost geven en beschermen tegen allergieën en astma”, besluit Johnson.

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg