Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Dikke moeder krijgt niet altijd dik kind

Een zwangere vrouw met overgewicht krijgt niet automatisch een dikke baby. Een gezond eetpatroon tijdens de zwangerschap is voldoende om een baby met een gezond gewicht te baren.

Dat schrijft een team van Amerikaanse onderzoekers in The FASEB Journal. Zolang de moeder maar gematigd vet inneemt, komt dit de baby ten goede. Het gewicht van de moeder heeft hier geen invloed op. Volgens de onderzoekers speelt het eiwit SIRT1 hierbij een belangrijke rol. Ze denken dat het eiwit het DNA ‘herschrijft’, waardoor de kans op overgewicht gedurende het leven van het kind af- of toeneemt.

Genetisch materiaal

‘Overgewicht begint in de baarmoeder, maar een vrouw met obesitas brengt niet automatisch een kind met obesitas voort”, aldus onderzoeker Krjersti Aagaard van het Baylor College of Medicine in Houston. “Een vetrijk voedingspatroon verandert processen in het lichaam, waardoor de ontwikkeling van het genetisch materiaal van het kind wordt aangepast. Het eiwit SIRT1 is hier in ieder geval gedeeltelijk verantwoordelijk voor, doordat het de regelaars van het vet- en glucosemetabolisme verandert.’

Studie

Voor het onderzoek bestudeerden Aagaard en haar collega’s drie groepen zwangere apen. Een groep at gedurende de zwangerschap gezond en een groep had juist een vetrijk voedingspatroon. Bij de laatste groep werd eerst gedurende enkele jaren overgewicht ontwikkeld, maar tijdens de zwangerschap aten zij weer gezond. De levers van de kinderen van de moeders die veel vet aten tijdens de zwangerschap vertoonden minder SIRT1. Het gezonde voedingspatroon zorgden voor normale hoeveelheden SIRT1, onafhankelijk van het gewicht van de moeder.

Toekomst

Volgens de onderzoekers is het van groot belang om dus tijdens de zwangerschap gezond te eten. Daarbij hopen ze dat dankzij deze resultaten het in de toekomst mogelijk wordt om de cirkel van overgewicht en obesitas te doorbreken. En dat is ook weer goed nieuws voor mensen die al aanleg hebben om dik te worden.

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg