Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Gemiddelde zwangerschap duurt ‘maar’ 268 in plaats van 280 dagen

Zwangere vrouwen moeten de datum waarop ze uitgerekend zijn niet al te letterlijk nemen, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Slechts een op de twintig moeders bevalt exact op die datum, 280 dagen of 40 weken na de bevruchting. De gemiddelde lengte van een zwangerschap was slechts 38 weken, maar er bleek een variatie van maar liefst 37 dagen te zijn.

Dat wil zeggen dat de meeste moeders bevallen tussen 37 en 42 weken zwangerschap. Dat blijkt uit de eerste studie die een accurate meting maakte van de lengte van de zwangerschap. Daarvoor werd een diepte-analyse uitgevoerd bij 125 toekomstige moeders.

De wetenschappers waren in staat om exact het moment van bevruchting te berekenen aan de hand van dagelijkse urinestalen, die verzameld werden voor een andere studie. Nadien volgden ze de zwangerschappen tot de geboorte.

Variatie
Amper 4 procent van de vrouwen beviel exact 280 dagen na de bevruchting. Bij slechts 70 procent van de vrouwen kwam de geboorte dan weer binnen tien dagen voor of na uitgerekende datum. Bij de overige 30 procent was er dus een variatie van meer dan anderhalve week.

‘We stelden vast dat de gemiddelde tijd tussen bevruchting en geboorte 268 dagen of 38 weken en twee dagen was’, aldus dr. Anne Marie Jukic van het National Institute of Environmental Health Sciences in de Verenigde Staten.

‘Maar de lengte van de zwangerschappen bleek te variëren met maar liefst 37 dagen, dat was een verrassing. We wisten wel al langer dat er variatie is, maar dat werd meestal toegeschreven aan fouten in het bepalen van de bevruchtingsdatum. Wij sloten die fouten uit en toch bleek er een variatie van 5 weken te zijn. Die variatie is groter dan gedacht, daar moeten dokters zeker rekening bij houden bij hun beslissing om in te grijpen bij een zwangerschap.’

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg