Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Helpdesk kraamzorg voor migranten gelanceerd

Niet iedere moeder maakt na de geboorte van haar kind gebruik van kraamzorg. Vooral onder vrouwen met een migratie-achtergrond is er veel discussie over nut en noodzaak van deze kraamzorg. Onbekend maakt onbemind, signaleren Mikado, kenniscentrum interculturele zorg en ActiZ, organisatie van zorgondernemers. Kraamzorg draagt bij aan de gezondheid van zowel moeder als kind. En kan levensbedreigende situaties helpen voorkomen. Aankomende moeders kunnen daarom vanaf vandaag terecht op www.mikadohelpdesk.nl. De helpdesk biedt cultuursensitieve informatie, ervaringsverhalen en filmpjes over kraamzorg. Ook kunnen zij voor advies terecht bij de gratis informatielijn van de Mikado Helpdesk.

Belang van kraamzorg

Veronique Tubée, projectleider diversiteitsbeleid ActiZ: “Hoewel in de afgelopen tien jaar het gebruik van kraamzorg bij niet-westerse vrouwen wel is toegenomen, is er nog een wereld te winnen. Wat is kraamzorg, waarom is het belangrijk, wat mag je van een kraamverzorgende verwachten en waar heb je recht op? Op deze en andere vragen geeft de Mikado Helpdesk antwoord. Het biedt cultuursensitieve voorlichting en advies en draagt daarmee bij aan de gezondheid van net bevallen moeders en hun baby.”

Mix aan communicatiemiddelen

Aziza Sbiti van de Mikado Helpdesk: “Voor veel migranten en hun familieleden is de zoektocht naar informatie over gezondheid en zorg niet eenvoudig. Daarom biedt de Mikado Helpdesk voorlichting en advies voor iedereen in begrijpelijke taal. Want informatie over de zorg moet toegankelijk zijn voor iedereen, ongeacht opleiding, etniciteit of afkomst. Naast informatie over kraamzorg zijn er audiovisueel materiaal en ervaringsverhalen. Deze mix van communicatiemiddelen is erg belangrijk, net als persoonlijk contact. Daarom kunnen mensen met vragen rechtstreeks met ons mailen of bellen met een gratis telefoonnummer. Vragen worden behandeld door experts in interculturele zorg en communicatie.”

‘Vreemde in huis’

Mikado organiseerde in samenwerking met de Stichting Voorlichters Gezondheid een multicultureel panel met migrantenvrouwen over hun ervaringen met kraamzorg – met verrassende resultaten. Een kraamverzorgende wordt door veel migrantenvrouwen gezien als een ‘vreemde’ in huis, soms ongewenst. Er is in de dagen na de bevalling vaak veel (schoon)familie in huis en dat zorgt voor allerlei botsingen. Toch is er ook veel waardering voor kraamverzorgenden: “Mijn kraamverzorgende zag dat het niet goed ging met mijn kindje en heeft direct de arts gebeld. Gelukkig maar, want de arts zei dat we niet langer hadden moeten wachten.”

Onderdeel van programma EIF

De Helpdesk Kraamzorg kwam tot stand met subsidie van het Europees Integratie Fonds en is onderdeel van het programma Een Intercultureel Fundament dat de brancheverenigingen ActiZ en VGN samen uitvoeren.

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg