Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Hongerige baby’s ruiken moedermelk

Niet alleen volwassenen kunnen de geur van lekker eten moeilijk weerstaan. Ook baby’s ruiken hun voedsel. Piepkleine klieren in de borst produceren een vloeistof die baby’s onweerstaanbaar vinden ruiken.

Onderzoekers telden het aantal klieren op de tepels bij 121 moeders, 3 dagen na de geboorte van hun kind. Daarna bekeken ze hoe goed de baby’s dronken en hoeveel hun gewicht toenam. Ook noteerden ze wanneer de vrouwen melk gingen produceren in plaats van colostrum, de gele ‘supermelk’ die direct na de geboorte aangemaakt wordt.

Klieren
Vrouwen met meer dan negen klieren per borst produceerden eerder melk. Hun baby’s groeiden sneller. De klieren zijn zichtbaar als kleine bobbels rond de tepel.

Hulp natuur
Het effect is vooral zichtbaar bij vrouwen voor het eerst moeder worden. Hun baby’s dronken ook vaker. Het eerste kind vertrouwt waarschijnlijk meer op de hulp van de natuur bij de borstvoeding, omdat hun moeders minder ervaren zijn.

Toepassing
De geur kan gebruikt worden om te vroeg geboren baby’s die sondevoeding krijgen te leren hoe ze bij hun moeder moeten drinken. Met de geur zouden hun mondspieren getraind kunnen worden. “Het kan baby’s voorbereiden op de overstap van sondevoeding naar flesvoedig of moedermelk.”, zegt onderzoeker Benoist Schaal.

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Gemert!
Lees meer
Samen
Samenwerkingen
Om jou te kunnen verzekeren van de beste kwaliteit kraamzorg en continuïteit van zorg, staat een goede samenwerking tussen IVT kraamzorg en andere zorgverleners binnen de geboortezorg voorop.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van IVT Kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden en 'papa' blogger allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg