Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Huid-op-huidcontact baby en ouder niet onderbroken bij vervoer

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch gaat het huid-op-huidcontact tussen ouder en baby niet onderbreken bij vervoer van de baby. Het ziekenhuis neemt deze werkwijze over uit Zweden, waar ze de baby 24 uur per dag ‘buidelen’. Dit meldt Vakblad Vroeg.

Bij huid-op-huidcontact is het de bedoeling dat de baby met alleen de luier aan op de blote borst of buik van de vader of moeder wordt neergelegd. Dit contact heeft bij pasgeborenen veel positieve effecten. Deze baby’s hebben vaker een normale en stabiele bloeddruk, hartslag en ademhaling. Daarnaast houden zij zichzelf beter op temperatuur en hebben een constantere bloedsuikerspiegel. Ook is het belangrijk voor de binding tussen ouder en kind.

Nieuw in het Jeroen Bosch Ziekenhuis is dat ook tijdens het vervoer het huidcontact tussen ouder en baby niet wordt onderbroken. Als een te vroeg geboren baby moet worden overgeplaatst naar de couveuse- of zuigelingenafdeling, dan maken de zorgverleners eerst de baby op de verloskamer bij de moeder stabiel. Als het nodig is, wordt het kind aangesloten op apparatuur. De baby wordt vervolgens met alle apparatuur overgeplaatst naar de juiste afdeling.

“Voorlopig wordt de nieuwe werkwijze aangeboden aan ouders van pasgeborenen die geen ademhalingsondersteuning nodig hebben”, zegt Trudy de Jonge van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. “We stimuleren dat de baby dan op de buik van de ouder naar de betreffende afdeling vervoerd wordt. Na een half jaar wordt er geëvalueerd en gaan we kijken of we nog meer kunnen doen om het eerste contact met ouders direct na de geboorte te optimaliseren.”

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg