Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

In de auto met uw baby

De enige en veiligste manier om uw baby te vervoeren in de auto is in een babyautostoeltje. Maar waar moet dit autostoeltje aan voldoen en op welke plek zet u het stoeltje.

Kinderzitjes en babyautostoeltjes moeten voldoen aan bepaalde Europese veiligheidseisen. Ze zijn voorzien van een keuringslabel.

Het autostoeltje moet voldoen aan de nieuwste Europese veiligheidseisen (ECE 44/03 of 44/04). Dit is te zien aan het keuringslabel of –sticker waarop in een rondje de letter E plus een getal staat. Het goedkeuringsnummer staat hieronder en moet beginnen met 03 of 04.

Babyautostoeltje
Uw baby kan al gelijk na de geboorte worden vervoerd in een babyautostoeltjes. Dus zodra u met de kleine het ziekenhuis uitloopt, begint de eerste korte autorit. De stoeltjes zijn verkrijgbaar in twee gewichtsgroepen 0 (tot 10 kg) en 0+ (tot 13 kg).

U plaatst het stoeltje met de rug tegen de rijrichting in. Bij een aanrijding wordt de baby met zijn ruggetje en hoofd in het stoeltje gedrukt. U zet het stoeltje vast met de 3-puntsgordel of op een (isofix) basis. Isofix is een internationaal gestandaardiseerd systeem voor bevestiging van kinderzitjes in auto’s. In veel nieuwe auto’s bevindt zich tegenwoordig een isofix systeem.
De Y-gordel bevestig u om uw baby.

Gebruiktips

 • Lees de gebruiksaanwijzing van het babyautostoeltje goed door.
 • Na de montage mag het autozitje nog maar een beetje speling hebben in voor- en zijwaartse richting.
 • Zorg dat de airbag uit wordt geschakeld als uw kindje in een autostoeltje op de bijrijdersplek zit.
 • Vervoer kinderen tot één jaar (het liefst tot 18 maanden) tegen de rijrichting in. De nek van kinderen jonger dan 18 maanden is namelijk nog niet volledig ontwikkeld en kan schokken niet goed opvangen.
 • De ruimte tussen uw kindje en de gordels moet maximaal twee vingers zijn.
 • Laat de kleine niet thuis in het autostoeltje slapen.
 • Uw kindje is te groot voor het stoeltje als de bovenkant van de oren boven de rugleuning uitkomt of als het aangegeven gewicht is overschreden. Het is geen probleem als de beentjes over de rand heen steken.
 • Is uw kindje te zwaar, til de kleine dan niet met het autostoeltje en al uit de auto, maar laat het stoeltje in de auto staan en haal uw kindje daar uit.

Tips voor het kopen van een babyautostoeltje

 • Het babyautostoeltje moet passen bij het gewicht van uw baby. Het gewicht staat aangegeven op het keuringslabel. Ook staat hierbij vaak de leeftijd vermeld, maar de ene baby is zwaarder dan de andere baby van dezelfde leeftijd.
 • Het is verstandig om een 0+ autostoeltje aan te schaffen. Dit autostoeltje is tot een gewicht van 13 kg te gebruiken. Uw kindje kan dus langer achterstevoren vervoerd worden dan in een stoeltje voor gewichtsgroep 0.
 • Met tweedehandsstoeltjes moet u voorzichtig zijn. Schaf alleen een tweedehandsstoeltje aan als u zeker weet dat er niets beschadigd is en dat het niet betrokken is geweest bij een aanrijding.

Lange autorit
Een babyautostoeltje is handig en de meest veilige manier om uw kindje in de auto te vervoeren. Maar het is ongeschikt voor langdurig gebruik. Een babyautostoeltje sluit namelijk veel bewegingen uit en dat is slecht voor de motorische ontwikkeling van uw baby. Een maximaal toegestane tijd om een kind in een babyautostoeltje te leggen, is niet bekend, maar op het moment wordt als advies twee uur per dag aangehouden.

Soms komt u er niet onderuit om toch een langere autorit te maken. Zolang uw baby veilig in het babyautostoeltje ligt, heeft een enkele keer een lange zit ook niet direct grote gevolgen voor de motorische ontwikkeling van uw baby. Let er tijdens de rit dan wel goed op dat u voldoende lange pauzes neemt. Haal uw kind uit de stoel en leg het op een vlakke ondergrond, zodat het naar hartelust kan bewegen spartelen, rekken en strekken.

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg