Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

10 ideeën voor een leuke en originele kraammand

De kraammand is een traditioneel geschenk dat in de kraamtijd aan de moeder van een pasgeboren baby wordt gegeven. Het is een mand met meerdere cadeautjes (meestal acht of tien) die tijdens de eerste kraamdagen één voor één worden uitgepakt. Tijdens het samenstellen van een kraammand kun je je eigen ideeën de vrije loop laten. Leuk en persoonlijk om te geven én om te krijgen!

Kraammanden
Of je nu op zoek bent naar inspiratie, of zelf zwanger bent en anderen suggesties wil doen voor cadeaus, hier vind je ideeën voor een leuke en originele kraammand. Tegenwoordig gebeurt het uitpakken van de kraammand soms in één keer, als de kraamvisite aanwezig is. Maar het is juist erg leuk om iedere ochtend of avond een momentje te nemen om één van de cadeautjes uit te pakken. Hou dus lekker de traditie aan! Tegenwoordig kan je kant-en-klare kraammanden kopen of bestellen, maar het is natuurlijk het leukst om zelf een kraammand samen te stellen. Met wat creativiteit hoef je hier niet eens veel geld aan uit te geven.

10 ideeën voor het samenstellen van een kraammand:

 1. Kleding voor de baby
  Eén van de leukste cadeautjes om te geven en om te krijgen zijn kledingstukken voor de baby. Rompertjes, shirtjes, jasjes of complete kledingsetjes: leef je uit. Kleding voor nu of voor op de groei, het komt altijd goed van pas.
 2. Knuffels
  Een lief knuffeltje is altijd een leuk cadeau voor de baby. Wil je het idee van een knuffel nog persoonlijker maken, dan kan je er aan denken om zelf een knooppop te maken.
 3. Familie erfstukken
  Als de nieuwe mama familie van je is, kan je kijken of er nog oude babyspullen op zolder liggen. Oude babyspullen van je moeder of je oma zijn mooie en sentimentele geschenken om te krijgen. Stop er een persoonlijk briefje met uitleg bij.
 4. Spaarpot
  Aan de toekomst van de kleine moet ook gedacht worden. Daarom is een spaarpotje altijd leuk om in de kraammand te doen.
 5. Fotoalbum
  Een fotoalbum is een prachtig geschenk aan elke nieuwe ouder. Je kan een fotoalbum kopen, maar als je creatief bent aangelegd, kan je overwegen om er zelf een te maken. Je kan pagina’s inrichten voor bepaalde gebeurtenissen, zoals de allereerste foto, de eerste glimlach of de kraamvisite.
 6. Is er een ouder kind? Ook voor hem een cadeautje!
  Voor eventuele oudere kinderen is het altijd prachtig om een cadeautje te kunnen uitpakken. Zo is de geboorte van het broertje of zusje een extra feestje. Denk hier bijvoorbeeld aan leuk speelgoed. Een bijkomend voordeel is dat het oudere kind er zo echt bij wordt betrokken.
 7. Zelfgemaakte cadeaus
  Vaak worden handgemaakte cadeaus erg gewaardeerd. Als je zelf graag dingen in elkaar knutselt, kan je iets dat handgemaakt is toevoegen aan de kraammand. Vroeger waren borduurwerken bijvoorbeeld populair, met de naam, de lengte en het gewicht bij de geboorte.
 8. Herinneringen
  Het schenken van herinneringen klinkt een beetje vreemd, maar is toch goed te doen. Zo kan je een bewaardoosje geven waar de melktanden in worden bewaard, of het eerste afgeknipte haar. Ook kan je denken aan een krant van de geboortedag van het kind. Nog persoonlijker en origineler is misschien een handgeschreven brief aan de baby. Je kan daarin advies meegeven, of uitspreken wat je hoopt voor de toekomst van de kleine. Dit soort dingen zijn leuke herinneringen voor later.
 9. Hobby artikelen
  Houdt de mama veel van koken? Doe wat bijzondere kookartikelen in de kraammand. Houdt ze van haken of breien? Wat bollen wol of andere breispulletjes zijn dan erg leuk om in de mand te doen. Is papa een fanatiek voetbalkijker? Dan is een voetbaltijdschrift bijvoorbeeld leuk. Zo worden cadeautjes voor de ouders persoonlijk, leuk en origineel.
 10. Verzorgingsproducten voor mama
  Iedere kersverse mama kan wel wat extra verzorging gebruiken. Daarom kan het leuk zijn om een lekkere parfum, een gezichtsmasker of andere verzorgende producten in de kraammand te doen. Je kan ook lekkere geurkaarsjes geven. Alles met de feel good-factor!

Bron: www.24baby.nl

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg