Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

4 maanden zwanger: Ontwikkeling baby

200 bewegingen

Het neusje, handjes, vingertjes en teentjes zijn volledig gevormd. Uw baby is volop in beweging en duikelt, stompt of grijpt om zich heen. Dit komt o.a. doordat het rubberachtige kraakbeen steeds meer in bot begint te veranderen. Tegen het einde van de vierde maand worden de bewegingen steeds krachtiger en beweegt uw baby ongeveer 200 keer per dag. Dit lijkt veel, maar u zult het gelukkig lang niet allemaal voelen.

Eerste contact

De ledematen, spieren en huid zijn volledig ontwikkeld. Daarnaast is het centrale zenuwstelsel zo goed als gereed, zodat uw baby kan zien, voelen, ruiken, proeven en horen. Aan het eind van de vierde maand kan uw baby zelfs geluiden horen. In eerste instantie hoort de baby alleen de geluiden binnen de baarmoeder, maar langzaamaan kan het harde geluiden van buiten de baarmoeder gaan horen. Als aanstaande ouders kunt u dus al contact maken met uw kindje!

Vernix

De huid wordt bedekt met vernix (een wasachtige laag) zodat uw baby nog lange tijd in het vruchtwater kan “zwemmen” zonder dat de huid verweekt. De huid is echter nog wel wat gerimpeld door het ontbreken van onderhuids vet.

Jongen of meisje?

Wilt u het geslacht van uw baby weten? Vanaf de 16e week van uw zwangerschap kunt u tijdens een pretecho zien of de baby een jongen of een meisje wordt. Overigens geeft het maken van een pretecho u de unieke mogelijkheid om uw kindje te zien ontwikkelen in uw buik. Iedere periode van de zwangerschap geeft weer andere mooie beelden van de wereld van uw ongeboren kindje.

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg