Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

9 maanden zwanger: Ontwikkeling baby

Laatste fase

De ontwikkeling van uw baby gaat de laatste fase in. Vlak voor de geboorte zijn alle organen volledig ontwikkeld. Ook de longen zijn gerijpt. Uw baby zal proberen te ademen en daardoor soms de hik krijgen. Tijdens het laatste kwartaal is uw baby ook flink gegroeid en aangekomen door de vorming van een onderhuidse vetlaag. Het is niet erg dat uw baby een beetje mollig is. De meeste baby’s vallen namelijk na de bevalling wat af. De ruimte in de baarmoeder wordt steeds kleiner, waardoor uw baby zich helemaal moet oprollen. Uw baby zal zich daardoor minder gaan bewegen, maar u moet uw baby wel blijven voelen.

Klaar voor de geboorte

De schedel van de baby vormt nog geen aansluitend geheel. Deze schedelplaten, ook wel fontanellen genoemd, zijn nog niet aan elkaar gegroeid om de bevalling te vergemakkelijken. Indien nodig schuiven de schedelbeenderen tijdens de bevalling over elkaar heen, om de diameter van het hoofd wat te verkleinen. Dit wordt ook wel moulage genoemd. Pas na de bevalling groeien beide schedelplaten aan elkaar. De fontanel is helemaal dicht rond de leeftijd van 12 tot 18 maanden oud.

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg