Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

De kraamtijd: Ontwikkeling baby

Eerste weken

Tijdens de eerste weken ontwikkelt uw kindje zich volop. U zult steeds meer en beter het karakter van uw kindje gaan ontdekken en herkennen. Aan het einde van de dag kan uw kindje vaak wat onrustiger zijn. Het zenuwstelsel ontwikkelt zich en de wereld wordt steeds interessanter. Deze ervaringen moet uw baby aan het einde van de dag even afreageren. Verder krijgt uw kindje steeds meer controle over het hoofdje en krijgt meer kracht in het bovenlichaam. Als u uw baby op de buik legt, kan hij of zij het hoofdje al optillen (laat uw kindje niet alleen!). Over de handjes heeft uw kindje nog weinig controle en zal daardoor verrast zijn wanneer hij of zij per ongeluk, door om zich heen te tasten, de eigen handen aanraakt en vasthoudt.

Elkaar leren kennen

Na 9 maanden is de tijd eindelijk aangebroken om elkaar te leren kennen. Pasgeboren baby’s spelen nog niet, maar vinden het leuk om de wereld te ontdekken met hun ogen, oren en lijfje. Praat tegen uw baby wanneer hij of zij alert is. Zowel de stem van mama en papa zal geruststellend werken, omdat uw baby deze nog herkent vanuit de baarmoeder. Kijk hierbij uw baby steeds goed aan (let op: een pasgeborene kan niet verder zien dan 20 tot 25 centimeter) en hij of zij zal naar u kijken wanneer u praat, zingt of knuffelt. Uw baby zal in het begin met één of twee geluiden zijn of haar enthousiasme duidelijk maken. Later zal uw baby ook kreetjes maken en lachen. Dit is het begin van de taalontwikkeling.

Een prettige manier om contact te krijgen met uw kindje is het doen van babymassage. Aanraking speelt een essentiële rol bij de vorming van een band tussen ouder en kind. Tevens heeft babymassage ook een positieve werking op emotioneel en lichamelijk vlak bij uw baby.

Dag- en nachtritme

Een pasgeboren baby kent nog geen dag- en nachtritme. Niet gek, want in de buik werd het slaapritme vooral bepaald door de wiegende bewegingen van de moeder waardoor de baby in slaap viel. Een pasgeboren baby is ongeveer 3 uur per dag echt wakker en slaapt of dommelt de rest van de dag. Langzaam maar zeker neemt de hoeveelheid slaap af en is uw baby langere periodes wakker. Wanneer uw kindje twee maanden oud is, ontstaat er langzaamaan een dag- en nachtritme. U kunt uw baby helpen bij het ontwikkelen van een dag- en nachtritme door hier duidelijk onderscheid in te maken. Maak het overdag niet te donker wanneer uw baby slaapt en speel actief met uw baby na het voeden. ’s Nachts zorgt u er juist voor dat de kamer donker blijft en legt u uw baby na de voeding zonder te veel aandacht te geven weer in het wiegje.

Veilig slapen

Een baby slaapt veel. Het is dan ook belangrijk dat uw kindje op een veilige, verantwoorde wijze kan slapen. Uw kraamverzorgende zal u hier tijdens de kraamperiode al het één en ander over uitgelegd hebben. Mocht u meer willen weten over veilig slapen, klik dan op één van onderstaande links:

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg