Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Borstvoeding: Feiten & fabels

Wel of geen borstvoeding? De keuze is aan jou. Maar dan wel met de feiten en fabels netjes op een rijtje.

5 Fabels

 1. Van borstvoeding geven krijg je hangborsten
  De vorm van je borsten verandert niet doordat je borstvoeding geeft. De enige vijanden van je borsten zijn je zwangerschap (doordat er klierweefsel wordt aangemaakt dat later weer verdwijnt) en je leeftijd.
 2. Borstvoeding is de perfecte anticonceptie
  Dit werkt alleen en echt alleen als je volledige borstvoeding geeft, rond dezelfde tijden en je nog niet ongesteld bent geworden na je zwangerschap! Gebruik liever toch voorbehoedsmiddelen, omdat je nooit weet wanneer je eerste eisprong weer is.
 3. Je moet stoppen met borstvoeding als je baby diarree heeft
  Als je baby maagkrampen heeft, diarree heeft of overgeeft is borstvoeding het beste medicijn. Je kunt wel een tijdje stoppen met bijvoeding.
 4. Drink veel melk als je borstvoeding geeft.
  Je hebt er niets aan veel melk te drinken. Jouw moedermelk wordt namelijk uit je bloed samengesteld, dus zorg er voor dat daar goede voedingsstoffen in zitten door gezond en bewust te eten.
 5. Veel vrouwen hebben niet genoeg melk
  De meeste baby’s die afvallen of niet aankomen, kunnen de melk niet goed uit de borst krijgen. Je legt je kind misschien niet goed aan of je baby drinkt te kort, waardoor je baby niet aan de ‘groeimelk’ toekomt.

5 Feiten

 1. Borstvoeding is de beste start voor je baby
  In borstvoeding zitten afweerstoffen die niet in flesvoeding zitten. Vooral in de melk van de eerste dagen (colostrum) zitten grote hoeveelheden beschermende stoffen.
 2. Borstvoeding schept een band
  Tijdens het voeden komt het hormoon oxytocine vrij, dit stimuleert de hechting tussen moeder en kind.
 3. Je valt af door borstvoeding
  Borstvoeding kost je ongeveer 500 calorieën per dag. Mama’s die met de borst voeden zien over het algemeen de zwangerschapskilo’s sneller verdwijnen.
 4. Moedermelk kun je nooit teveel geven
  Als je je kindje op verzoek voedt, kun je er van uit gaan dat hij genoeg krijgt. Flesvoeding mag je wel maar in bepaalde hoeveelheden geven.
 5. Je mag alles eten als je borstvoeding geeft
  In principe kun je alles gewoon eten, van uien tot gekruid eten, als je borstvoeding geeft. Behalve als je merkt dat je kindje hier last van heeft. Eet vooral gevarieerd en gezond.
Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg