Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Borstvoeding in het openbaar

Het voeden op een andere plaats dan thuis kan in het begin wat onwennig zijn, voor zowel moeder als baby. Je kunt dit stap voor stap uitproberen en samen met je baby ontdekken wat bij jullie past. De volgende tips kunnen je daarbij helpen:

1. Vind een fijne plek
Het is belangrijk dat jij je op je gemak voelt tijdens het voeden van je baby in het openbaar. Gun jezelf de kans op dit uit te proberen; ga bij iemand langs of loop een route waarvan je weet dat je er goed borstvoeding kan geven (waar bijv. bankjes staan). In een restaurant (of een andere openbare ruimte) kun je, als je dat prettiger vind, met je rug naar andere bezoekers toe gaan zitten.

2. Neem iemand mee
Vind je het fijner om beschut te zitten tijdens de borstvoeding, of vind je het gewoon prettiger om met z’n tweeën te zijn? Neem dan iemand mee (partner, vriendin, etc.). Het eventuele ongemakkelijke gevoel dat je ervaart zal vanzelf verdwijnen als er met je gekletst wordt of als hij/zij voor je gaat zitten.

3. Voed je baby zodra hij honger begint te krijgen
Het voeden zal het rustigst verlopen als je je kindje op de eerste hongersignalen aanlegt; je baby zal dan vlot aanhappen. Hiermee voorkom je namelijk dat je baby begint te huilen, en een huilende baby is lastiger aan te leggen. Op deze manier kun je ontspannen borstvoeding geven in het openbaar. Als je op de eerste hongersignalen let, heb je vaak voldoende tijd om naar een geschikte plek te lopen om te voeden. Aan de volgende signalen herken je dat je baby honger heeft:

  • Het sabbelen op de handjes of vingers
  • Zuigbewegingen met het mondje
  • Smakken
  • Het uitsteken van de tong
  • Zoekende bewegingen met het hoofdje

4. Bedekken
Tijdens het borstvoeding geven is er eigenlijk maar weinig bloot te zien. Als je voor de spiegel gaat staan zul je zien dat het hoofdje van je baby precies voor (een groot deel van) je borst ligt. Als je dit toch onprettig vindt, zijn er verschillende oplossingen. Zo is er speciale borstvoedingskleding te koop, waarin je je kindje discreet kan voeden. Deze kleding heeft een verborgen opening waardoor alleen je borst een klein stukje bloot is en de rest bedekt blijft. Ook kun je een extra hemdje onder je shirt aandoen. Als je je shirt omhoog doet en je hemdje een beetje naar beneden, zal er maar een klein stukje borst te zien zijn. Bovendien kun je je baby ook voeden terwijl hij in een draagdoek zit; zo is je borst beter bedekt en heb je net wat meer privacy.

5. Onthoud: je doet iets normaals!
Misschien wel de belangrijkste tip: je doet iets normaals. Het is helemaal niet gek om je baby te voeden in het openbaar, het is iets heel natuurlijks. Misschien is het in het begin nog spannend om met je borst bloot te zitten, maar je zal merken dat het voeden vanzelf minder ongemakkelijk wordt en steeds beter zal gaan.

Bronvermelding:

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg