Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Een goede voorbereiding is… inrichten van de babykamer

Minimale inrichting

Wat heb je allemaal nodig voor de babykamer? Een wiegje of ledikant, een commode en een kast liggen voor de hand, maar waar moet je verder rekening mee houden?

De commode

Het is heel belangrijk dat de commode stabiel staat, de commode kun je eventueel verankeren. Let verder op het volgende:

  • Een goede werkhoogte is afhankelijk van de lengte van de ouder, let daar op wanneer je een commode koopt.
  • Het werkblad van de commode moet minimaal 75 cm breed zijn en 60 cm diep.
  • De afwerking moet geheel glad zijn, dek eventuele zichtbare/voelbare schroeven af met een plaatje, deze kan je in iedere bouwmarkt kopen. Bij aanschaf van een commode kan je altijd een paar reserve afdekplaatjes vragen.
  • Gebruik altijd een aankleedkussen, wanneer je de baby verschoont en/of aankleedt.
  • Laat de baby nooit, ook al is het net geboren of is het maar voor 1 seconde, alleen op het aankleedkussen.
  • Leg de spulletjes die je nodig hebt van te voren alvast klaar. Je kunt de commode ook zo indelen, dat je overal gemakkelijk bij kunt.

Wieg en/of ledikantje

Een wieg is alleen te gebruiken in de eer¬ste maan¬den. De baby groeit er snel uit, wordt te groot en te zwaar, maar vooral te beweeglijk. Kijk daarom al in de tweede maand uit naar een ledikantje, dat goed moet zijn afgewerkt.

Een spijlenbedje met verstelbare bodem is een prima koop, mits de spijlen helemaal tot op de bodem doorlopen. De afstand tussen de spijlen mag niet te groot zijn, maar ook weer niet te klein. In het laatste geval kunnen het hoofdje, armpjes en beentjes ertussen bekneld raken. Als richtlijn wordt aangehouden dat de afstand niet kleiner is dan 4,5 cm en niet groter dan 6,5 cm. Meet voor alle zekerheid eerst de afstanden na als je een oud bedje wilt overnemen.

Zijn de zijkanten opklapbaar, dan moet je die kunnen vergrendelen. Kijk dan ook of de hoeken afgerond zijn. De schroeven moeten in het ledikantje verzonken zijn en het matrasje moet vooral goed sluiten. Een kus¬sen is af te raden bij kleine kinderen in verband met verstikkingsgevaar. Gebruik geen losse materialen in het bedje zoals stootranden.

Goed luchten

Ga je schilderen, gebruik dan doe-het-zelf binnenverf op waterbasis. Buitenverf is ongeschikt voor kindermeubels, omdat er schadelijke metaalverbindingen (zoals lood) in zitten. Lucht na het schilderen de kamer goed en regelmatig.

Waar verder op te letten

  • Geen kacheltjes op de kamer van de baby hangen, je moet er niet aan denken dat deze zou kunnen vallen.
  • Geen knuffels in het bedje van de baby, ze kunnen over het hoofdje/gezichtje van de baby vallen. Zeker pasgeboren baby’s hebben nog niet de kracht de knuffel weg te trekken.
  • Zorg dat het niet te warm en niet te koud is op de babykamer. Zet het ledikantje/wiegje nooit te dicht tegen de (centrale) verwarming.
  • Zorg dat het niet tocht op de kamer.
Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg