Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Eerste groente- en fruithapje: wanneer mag dat?

Op welke leeftijd mag je je baby voor het eerst een groentehapje geven? Consultatiebureau-arts en jeugdarts Nelleke de Kom geeft antwoord.

Wanneer mag je het eerste groentehapje geven?

‘Als je baby 4 maanden oud is, mag je hem zijn eerste groentehapje geven. Tot voor kort was het advies om dit pas bij 6 maanden te doen, zeker als je kind aanleg heeft voor allergieën. Maar onderzoek heeft uitgewezen dat het uitstellen van het eerste hapje naar 6 maanden geen invloed heeft op het ontwikkelen van een allergie. Het is handig om de eerste hapjes in de ochtend te geven, zodat als er toch een reactie blijkt te zijn, je kind daar niet de hele nacht last van heeft.’

Groentehapje of fruithapje

‘Het eerste hapje hoeft trouwens niet per se een groentehapje te zijn: een fruithapje kan ook. Het belangrijkste is dat je kind verschillende smaken leert kennen. Het gaat niet om de hoeveelheid. Als je baby de eerste keren maar één hapje lust, is dat dus geen probleem.’

Eten weigeren

‘Het kan zijn dat je baby het hapje weigert. Probeer dezelfde smaak de volgende dag gewoon weer. Na drie dagen proberen kun je overstappen op iets anders. Zo laat je je kind langzaam wennen aan verschillende smaken. Je kunt de hapjes het best zelf pureren: zo leert je baby de echte, pure smaak kennen.’ Lees hier meer over het weigeren van voedsel door je kindje.

Geschikt fruit voor fruithapjes

Je kunt het best beginnen met fruitsoorten die zacht van smaak zijn. Zo went je kind het makkelijkst aan nieuwe smaken. Geschikte fruitsoorten zijn appel, peer, abrikoos, meloen, mango, perzik en banaan. Gebruik goed rijp en vers fruit. Voeg geen suiker toe, want dan went je kind aan de zoete smaak. Aan fruit in blik is vrijwel altijd suiker toegevoegd, en dus is het minder geschikt om er fruithapjes van te maken. Maak het fruit zo fijn dat er geen stukjes meer in zitten. Dat lukt goed met een staafmixer, foodprocessor of blender.

Zachte smaken

Appel, peer en banaan hebben een zachte smaak en zijn daardoor favoriet bij baby’s. Natuurlijk kun je ze apart geven, maar een mix van deze 3 vinden de meeste baby’s ook heerlijk. Mango kun je met veel soorten fruit mengen. Begin met appel of peer. Als je kind iets ouder is, kun je er ook een kiwi aan toevoegen. Ook lekker: aardbeien met framboos. Meng er eventueel een banaan doorheen om de fruithapjes wat zachter van smaak te maken.

Bron: Oudersvannu.nl

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg