Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Hoe wil jij bevallen? De baarkruk

Een baarkruk is een hulpmiddel voor bij de bevalling, met name tijdens de uitdrijvingsfase. Tijdens het persen kan je als barende op de baarkruk gaan zitten om in een verticale positie je baby ter wereld te brengen. Je partner kan op een stoel achter de baarkruk plaatsnemen, zodat je tussen de weeën door lekker even achterover kunt leunen om weer op krachten te komen voor de volgende perswee. De verloskundige zit veelal op grond voor de baarkruk om zo het geboorteproces goed in de gaten te houden.

Voordelen

Het voordeel van de baarkruk is dat de zwaartekracht een beetje “meehelpt” om de baby door het baringskanaal te laten passeren. Veel vrouwen ervaren de baarkruk als bijzonder prettig. Rechtop persen voelt natuurlijker aan dan liggend op je rug in bed. Vaak voel je ook betere persdrang, omdat het babyhoofdje van binnenuit meer druk uitoefent op je anus.

Een baarkruk kan de duur van de uitdrijving verkorten. Dit is dus minder uitputtend en gunstig voor de algehele conditie van zowel moeder als kind.

Nadelen

Een nadeel van de baarkruk is dat je wat meer bloed kan verliezen direct na de geboorte van de baby. Je moet dan snel van de baarkruk af om op bed te gaan liggen. Het is dus handig als bij een baarkrukbevalling het bed dicht in de buurt is.

Een ander nadeel (maar voor sommigen juist een voordeel) is dat de partner over de schouder van de barende mee moet kijken, en daardoor de daadwerkelijke geboorte niet goed kan zien. Een spiegel die je voor de baarkruk op de grond legt kan hierbij uitkomst bieden.

Zeker als het niet je eerste bevalling is, kan de uitdrijvingsfase snel verlopen. Op een baarkruk heb je dan iets minder controle over de snelheid waarmee het hoofdje geboren wordt. Gaat dit té snel, dan bestaat er meer kans op inscheuringen.

Even overleggen

Wil je op de baarkruk bevallen, overleg dit dan met je verloskundige. Zij kan tijdens de bevalling het beste inschatten of dit mogelijk is. De dienstdoende verloskundige van het Geboortecentrum heeft altijd standaard een baarkruk bij zich. Ook in het ziekenhuis is een baarkruk veelal beschikbaar om op te bevallen.

Moet je omwille van een medische indicatie bij de gynaecoloog bevallen, bespreek dan je wensen vooraf. Helaas zijn gynaecologen soms wat terughoudend ten opzichte van vertikaal bevallen. Meestal vanuit praktische redenen. Als je met je begeleidend arts bespreekt dat je graag op een baarkruk wilt bevallen, dan is er altijd veel mogelijk.

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg