Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Hoe wil jij bevallen? Nut van pijn

Wat gebeurt er?

Pijn tijdens de bevalling wordt veroorzaakt door het samentrekken van de baarmoeder, ook wel een wee genoemd. De pijn komt langzaam opzetten en bereikt op een gegeven moment een hoogtepunt. Hierna zakt de wee weer langzaam af. Naarmate de bevalling vordert, wordt de duur van de wee langer en de tijd tussen de weeën korter. Hoe langer een wee duurt, hoe pijnlijker dit veelal is.

Pijn bij de ontsluiting

Met het toenemen van de weeën, vordert over het algemeen ook de ontsluiting. Pijn bij de ontsluiting ontstaat doordat de baarmoedermond zich opent. Vaak is de pijn onderin de buik te voelen, maar het kan ook rugpijn zijn dat men voelt.

Pijn bij de uitdrijving

Pijn bij de uitdrijving wordt veroorzaak door uitrekking van het geboortekanaal en het perineum. De pijnprikkels worden nu door een ander soort pijnzenuw doorgegeven, waardoor de pijn scherp gelokaliseerd is.

Nut van pijn

Het nut van de pijn is in eerste instantie dat het een waarschuwingssignaal afgeeft. Het is een teken een rustige plek te gaan zoeken om te kunnen bevallen. Daarnaast zorgt de pijn ervoor dat er endorfine vrijkomt. Deze lichaamseigen signaalstof maakt je onverschilliger voor de pijn en bereiden je voor op het moederschap. Ze maken je openlijk en ontvankelijk wat positief bijdraagt aan het hechtingsproces.

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg