Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Hoe wil jij bevallen? Pijnstilling zonder medicijnen

Er zijn verschillende mogelijkheden om de pijn tijdens de bevalling te verminderen. Pijnstilling tijdens de bevalling kan met en zonder medicijnen. De keuze voor een pijnstilling is niet alleen afhankelijk van waar jij je prettig bij voelt, ook de plaats van de bevalling speelt mee in je keuze.

Echter in principe gaat het er om zo weinig mogelijk adrenaline en zo veel mogelijk endorfine in je bloed te hebben. Stress en verstoring moeten dus zoveel mogelijk beperkt worden, ook al is een bevalling een spannende gebeurtenis. Verminder je angst en probeer je te ontspannen, is het devies. Onderstaand lees je hoe je de pijn tijdens de bevalling kunt verminderen zonder het gebruik van medicijnen.

1. Ademhalings- en ontspanningsoefeningen

De ademhalings- en ontspanningsoefeningen kunnen je helpen de weeën op te vangen. Door geconcentreerd weeën ‘weg te zuchten’, kun je in een ritme komen waarbij het lichaam zelf stoffen aanmaakt die een pijnstillend effect hebben: endorfinen. Deze endorfinen zorgen ervoor dat de pijn te verdragen is. Door je op het zuchten te concentreren ben je ook minder op je weeën “gefocused” waardoor je de weeën als minder pijnlijk ervaart. Diverse oefeningen worden aangeleerd tijdens de cursussen rondom zwangerschap.

2. Ontspan in warm water

Een warme douche of een warm bad, massage of een andere houding kunnen je daarbij helpen. Door het warme water kun je beter ontspannen en deze ontspanning zorgt ervoor dat je de pijn beter de baas kunt. Het is echter verstandig om niet te vroeg de ontspanning van een bad of douche op te zoeken. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de bevalling niet doorzet en weer afzakt.
Onder de douche mag je altijd als je weeën hebt. Als je vliezen al gebroken zijn en je hebt nog geen weeën dan wordt geadviseerd om niet in bad te gaan omdat dit voor infectiegevaar zorgt. Als je wel weeën hebt terwijl je vliezen gebroken zijn is in bad gaan geen probleem.

3. Ontspannende massage

Een massage voor je rug en/of onderbenen kan een verlichtend gevoel geven, vraag je partner of hij/zij je wil masseren. Vaak vinden partners het ook fijn dat ze wat voor je kunnen doen.

4. GeboorteTens

De TENS heeft vier elektroden die onderaan je rug, aan beide kanten van de ruggengraat worden geplakt. Het apparaat geeft lichte stroomstootjes af, waardoor de pijn minder wordt. Je kunt hem zelf instellen op het moment dat je hem nodig hebt. Het apparaatje kun je harder of zachter zetten tijdens de weeën en tussen de weeën in. Je kunt ook instellen dat je onderin je rug een sterke stimulatie wilt en boven een zachtere of andersom. Meer informatie en verhuur van de GeboorteTens bij het Servicepunt van IVT kraamzorg.

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg