Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Informatie draagzak- en doek

Je baby dragen bevordert een betere emotionele band, verlicht krampjes en reflux, maar is zeker ook erg praktisch. Het zorgt ervoor dat jij je handen vrij hebt terwijl je je baby dicht tegen je aan draagt. Bovendien kun je er eenvoudig op uit gaan met je baby en loop je gemakkelijker door de drukte dan wanneer je baby in een kinderwagen ligt. 

Ergonomische houding

Het is belangrijk dat jouw draagzak- of doek overal genoeg steun geeft en voor een ergonomische houding voor zowel jou als je baby zorgt. Voor je baby betekent dit dat een breed zitvlak en ondersteuning tot aan de knieholten belangrijk zijn. Voor jou als drager is het belangrijk dat het gewicht goed verdeeld wordt over een groot deel van je bovenlichaam. Je baby hoort strak tegen je aan, met de billetjes boven je navel en opgetrokken knietjes die hoger komen dan de heupjes (‘kikkerhouding’) gedragen te worden.

Buikdrager

Je kunt je kindje vanaf de geboorte (mits je baby voldoet aan het minimale gewicht) in een ergonomische draagdoek dragen. Sommige draagzakken kunnen ook voor pasgeboren baby’s gebruikt worden. Let er wel op dat de draagzak de goede maat heeft; wanneer je baby te klein is en wegzakt in een te grote draagzak kan hij stikken.

De voordelen van je baby op de buik dragen zijn dat je elkaar goed kunt zien, je baby niet zoveel prikkels krijgt en jij je baby goed in de gaten kunt houden. Voor de buikdrager geldt dat je je baby kunt dragen totdat het voor jou te zwaar wordt. Meestal is dit tot 2 jaar. Je kunt er daarna bijvoorbeeld voor kiezen om te switchen naar een rugdrager.

Rugdrager

Een rugdrager is een soort rugzak waarin je kindje plaatst, die voorzien is van een frame en een ingebouwd stoeltje ter ondersteuning. Een rugdrager wordt meestal gebruikt voor een kindje dat al wat ouder is en zelfstandig kan zitten. Het voordeel van een rugdrager is dat je op je rug gemakkelijker meer gewicht kan dragen; je kunt het volhouden tot je kind 3 of 4 jaar oud is. Het nadeel is dat je je kindje niet kunt zien, waardoor het contact minder groot is.

Tips

  • Let erop dat je baby genoeg zuurstof krijgt en goed kan ademen.
  • Zorg dat de drager voldoende steun geeft voor de rug en het hoofdje van je baby. Een jonge baby kan zijn hoofd namelijk nog niet goed rechtop houden.
  • Laat voldoende ruimte vrij voor de armpjes en beentjes, deze mogen niet knel komen te zitten.
  • Let op de temperatuur. Een baby in een draagzak- of doek kan het in de zon snel (te) warm krijgen, en kan het op koudere dagen juist snel koud krijgen. Een draagdoek- of drager is vergelijkbaar met één laagje kleding.
  • Oefen eerst met omdoen, afdoen, openen en sluiten van de drager zonder je baby.
  • Wees altijd erg voorzichtig met voorover buigen, bukken of leunen.
  • Overweeg je om je te vroeg geboren kindje te gaan dragen, doe dit dan altijd in overleg met een deskundige (kinderarts, fysiotherapeut, draagdoekconsulent).
  • Met een buikdrager zie je niet waar je je voeten neerzet, let extra op om niet te struikelen.
  • Draag je kind niet in een buikdrager tijdens het koken, op de fiets, in de auto, op de motor of tijdens het sporten.

Bronvermelding

 

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg