Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Kind & Veiligheid: Draagdoek

Lopend kan je je kindje op verschillende manieren vervoeren. Het gebruik van een draagzak of draagdoek is er daar een van. Het voordeel van een draagzak of draagdoek is dat je je handen vrij hebt. Bovendien is het dragen van je baby op deze wijze goed voor de ontwikkeling van het kindje en heeft het een positief effect op de hechting. Hier volgen enkele koop- en gebruik tips wanneer je een draagzak of draagdoek wilt gaan gebruiken.

In een draagdoek of een ergonomische draagzak kun je je baby vanaf de geboorte dragen. Je draagt je kindje rechtop, in de zogenaamde M positie. In deze houding zitten de knietjes hoger dan de billetjes en heeft de baby een lichte bolling in de rug. Het wordt afgeraden om een baby liggend in een draagdoek te dragen, de kin van de baby zou dan op de borst kunnen zakken en dit kan voor ademhalingsproblemen zorgen. De beentjes van de baby mogen vanaf het begin buiten de doek gedragen worden.

Let bij gebruik van een draagdoek goed op dat je baby vrij kan ademen. Mond en neusje moeten vrij zijn!

Er zijn verschillende draagdoeken en draagzakken op de markt. Het voordeel van een draagdoek is dat deze het gewicht van je kindje optimaal over je lichaam verdeelt en daardoor heel comfortabel is. Er bestaan draagdoeken van elastische stof (rekbare doeken) en van geweven stof. Beide soorten doeken kennen hun eigen knoopwijze.

Voor ouders die knopen iets te ingewikkeld lijkt zijn er ook ergonomische dragers op de markt. De zogenaamde SSC (Zachte voorgevormde drager) en de Mei-tai (een van oorsprong Aziatische drager die een middenweg is tussen de draagdoek en de draagzak.)

Draagdoek

Als je een draagdoek gaat gebruiken is het belangrijk dat je deze leert knopen op een juiste en veilige manier. Als je hier professionele hulp bij wil dan is het mogelijk om een draagconsult of een workshop te volgen bij een draagdoekconsulent. Een draagdoekconsulent heeft een opleiding gevolgd om ouders het dragen van hun kindje op een juiste en veilige manier aan te leren. Bovendien kan een consulent advies op maat geven in bijzondere situaties.

Kooptips voor Draagzak

Let op: veel draagzakken zijn ergonomisch niet verantwoord. Je baby wordt in een draagzak in een bepaalde houding gedwongen. Wees dus erg kritisch als je een draagzak wilt aanschaffen. Zeker voor een baby gaat de voorkeur uit naar een draagdoek.

Een goede ergonomische drager kun je herkennen aan de volgende punten:

  • De drager heeft een brede zit, zodat de baby optimaal van knie tot knie ondersteund is.
  • De drager zorgt ervoor dat de nek van de baby goed ondersteund is.
  • De drager heeft een zacht rugpand, waardoor de natuurlijke lichte bolling in de rug van de baby gerespecteerd wordt
  • Het kindje wordt in de drager gedragen met de buik naar de ouder toe
  • Het kindje wordt op de juiste hoogte gedragen, zodat de ouder makkelijk een kusje op het hoofdje kan geven
  • De drager is comfortabel voor ouder en kind.

Draagzakken waarin baby’s liggend gedragen worden, worden sterk afgeraden omdat de kind van de baby op de borst kan zakken en dit kan zorgen voor ademhalingsproblemen.

Let er bij het uitzoeken van een drager op dat de drager goed passend is voor de baby. Draagzakken komen in verschillende maten en niet iedere drager is geschikt vanaf de geboorte. Indien dit wel het geval is staat dit erbij vermeld.

De keuze van een drager is heel persoonlijk. In steeds meer gewone babywinkels vind je draagdoeken en ergonomische dragers. Anders kun je terecht bij een webshop. Soms is het mogelijk om een afspraak te maken om dragers uit te proberen en het is ook mogelijk om bij een draagdoekconsulent verschillende dragers uit te proberen. De consulent helpt dan met zoeken naar een geschikte drager en geeft instructie voor veilig gebruik.

Gebruikstips draagdoek en draagzak

Gebruik een draagdoek of draagzak alleen tijdens het wandelen, of binnenshuis om de baby te troosten en lekker tegen je aan te houden. Maak in het begin geen lange wandelingen met je kind in een draagdoek of draagzak, luister daarbij goed naar je eigen lichaam als je nog herstellende bent van de bevalling. Draag je baby niet in een draagdoek of draagzak tijdens het koken, in de auto, op de motor, op de fiets of tijdens het sporten. Wees erop alert dat je evenwicht verandert als je je kind draagt in een draagdoek of draagzak.

Let erop dat het kind vrij kan ademen. Zorg er altijd voor dat je kind genoeg frisse lucht krijgt. Draag om die reden je baby nooit onder een dichte jas; de baby krijgt het dan snel te warm, zeker als zijn hoofdje niet boven de jas uitkomt.

Een draagdoek of draagzak is 1 laag kleding. Bovendien draag je je kindje tegen je aan en dit zorgt ook voor warmte. Trek je kindje in de draagdoek of draagzak daarom aan wat je normaal aan zou doen en verminder dit met 1 laag, die wordt immers vervangen door de draagdoek of draagdoek. Zie verder de volgende richtlijnen.

Koop een draagdoek, -zak met een duidelijke (Nederlandstalige) gebruiksaanwijzing. Controleer regelmatig de sluiting van de draagzak op slijtage. Mocht de sluiting niet meer in orde zijn, gebruik de draagzak dan niet meer en neem contact op met de leverancier.

Voor meer informatie over dragen kun je terecht bij de Vereniging van Draagdoekconsulenten, op de site  is een overzicht te vinden van alle consulenten in Nederland die zich bij deze beroepsvereniging hebben aangesloten. Kijk op www.draagdoekconsulenten.nl  voor een consulent bij jou in de buurt.

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg