Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Kind & veiligheid: Fopspeen

Een kindje onder de één jaar heeft een sterke zuigbehoefte, die grotendeels bevredigd kan worden met het geven van borstvoeding, maar ook met een speen. Als baby’s eenmaal hun speentje gewend zijn, kunnen ze eigenlijk niet meer zonder. Ze vallen er beter mee in slaap of de speen geeft troost wanneer ze verdrietig zijn. Let wel op, want veel en langdurig gebruik van de speen vergroot de kans op scheefgroei van tanden of een spraakachterstand.

Fopspeen tegen wiegendood

De BBC berichtte dat de fopspeen ook bijdraagt aan de veiligheid van een kindje. Het gebruik van fopspenen tijdens het slapen, zou de kans op wiegendood met 90 procent kunnen verlagen, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek dat is gepubliceerd in het British Medical Journal.

Onderzoekers van de Amerikaanse ziekteverzekering Kaiser Permanente vergeleken 185 gevallen van wiegendood in Californië met 312 gezonde kinderen, waarbij ze ook corrigeerden voor gekende risicofactoren. Ze concluderen dat het gebruik van een fopspeen tijdens de nacht gepaard ging met een 90 procent lagere kans op wiegendood. Als mogelijk verklaring noemen de wetenschappers het feit dat een fopspeen verhindert dat baby’s hun luchttoevoer blokkeren door met het gezicht in het kussen of in een deken te slapen. Vanuit die theorie zouden vooral fopspenen met een grote externe ring bescherming bieden.

Een andere mogelijke verklaring is dat het zuigen op de fopspeen de ontwikkeling bevordert van de neuronale banen die instaan voor de controle van de luchtwegen. Eerdere studies hadden ook reeds op het nut van de fopspeen gewezen, maar de gunstige effecten waren daar minder uitgesproken.

Gebruikerstips

Een aantal tips op een rijtje om de fopspeen veilig te kunnen gebruiken:

  • Controleer fopspenen regelmatig op zwakke plekken, scheurtjes of gaatjes door hard aan het zuiggedeelte te trekken. Gooi spenen met bijtgaatjes weg.
  • Hang een fopspeen niet aan een koord om de hals van de baby in verband met verstikkingsgevaar.
  • Bind je de fopspeen met een koordje vast aan de kleding van de baby, dan mag het koordje niet langer zijn dan 22 cm.
  • Een fopspeen is om op te zuigen; kinderen die op fopspenen bijten, kunnen beter een bijtring gebruiken.
Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg