Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Kind & veiligheid: Inbakeren

Het inbakeren van zuigelingen, ofwel het in doeken wikkelen van jonge kinderen, wordt veel gedaan bij baby’s die veel huilen en/of onrustig slapen. De voornaamste conclusie van een onderzoek door het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht laat echter zien dat huilbaby’s bij wie geen aanwijsbare lichamelijke oorzaak valt te ontdekken, het meest gebaat zijn bij meer regelmaat, rust en minder prikkels.

Tijdig inbakeren bleek hetzelfde effect te hebben, maar alleen onder bepaalde voorwaarden. Zo mag een baby die niet in goede conditie is, nooit worden ingebakerd. Op een verkeerde manier (te strak, te slap, te dik) of met ongeschikte middelen inbakeren kan risicovol zijn; verkeerd inbakeren van de benen kan het ontwikkelen van een heupafwijking en motorische storingen bevorderen.

Het actuele advies is om inbakeren bij voorkeur met 4 maanden af te bouwen en uiterlijk na 6 maanden te beëindigen. Een al wat oudere baby die er ingebakerd in slaagt om te draaien, belandt in een zeer gevaarlijke situatie, aangezien hij zijn armen niet kan gebruiken om weer terug te draaien. Denk je erover om uw kind in te bakeren, overleg dan altijd met het consultatiebureau of arts wat de beste methode is. Zij kunnen ook tips geven hoe je een vast patroon opbouwt bij het slapen gaan (verminderen van prikkels; meer regelmaat).

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg