Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Kind & veiligheid: Kinderwagen en wandelwagen

Kinderwagens en wandelwagens

Er zijn veel soorten kinderwagens (0 tot 6 a 9 maanden) en wandelwagens (6 a 9 maanden tot ongeveer 4 jaar) te koop. De meeste modellen (combiwagens) zijn eerst te gebruiken als kinderwagen en later als wandelwagen. Let bij het kopen van een kinderwagen op stevigheid en stabiliteit. Hoe groter de afstand tussen de wielen, hoe beter de wegligging. De wagen mag niet uit balans raken als je ook de boodschappen wilt meenemen. Een bagagerek onder de bak geeft de wagen een betere balans dan een netje aan de duwstang. Zitjes op de bak zijn levensgevaarlijk. Laat je de wagen namelijk los, dan kiept deze om door het gewicht van het oudere kind. De rem moet makkelijk zijn vast te zetten en op tenminste twee wielen werken. De hoogte van de wagen moet aangepast zijn aan je eigen lichaamslengte om lichamelijke klachten te voorkomen.

Onderstaand een aantal tips vanaf de website www.veiligheid.nl

Gebruiktips

 • Maak de wagen rijklaar, doe de rem erop en zet dan pas je kind erin.
 • Zet  je kindje in de wandelwagen direct vast, ook als je de voetenzak gebruikt.
 • Laat een kind niet alleen in de wagen.
 • Zet de wagen, als hij stilstaat, altijd op de rem.
 • Hang geen zware tas aan de duwbeugel. Gebruik liever een mandje onder de wagen.
 • Voorkom beknelde vingers; klap de wagen niet in of uit als je kind er vlak naast staat.
 • Houd je kind altijd in de gaten. Let ook op de handjes, als deze ‘buitenboord’ hangen.
 • Controleer de wagen regelmatig op mankementen en onderhoud hem goed.

Speciaal voor kinderwagens geldt:

 • Doe de kap van de kinderwagen pas omhoog als je baby erin ligt.
 • Doe bij windstil weer of binnenshuis de kap omlaag voor voldoende ventilatie.
 • Zorg dat je baby het in de kinderwagen niet te warm heeft: zet je baby niet lang in de volle zon, maar gebruik een parasol en zet de wagen ook niet te dicht bij een verwarming.
 • Stap pas over op het zitje als je kindje zelf kan zitten. Vervoer je kind daarvoor zo plat mogelijk in een kinderwagenbak.
 • Als je kind niet meer in de kinderwagenbak past, maar nog niet kan zitten, gebruik dan een wandelwagenzitje waarvan de rugleuning geheel plat kan.
 • Als je kindje zichzelf optrekt en gaat zitten, is de kinderwagenbak niet diep genoeg en daardoor niet veilig meer. Stap dan over op het wandelwagenzitje.

 Buggy

De kleine inklapwandelwagen die we ‘buggy’ noemen, is handig als je vaak met het open-baar vervoer reist of weinig ruimte in uw auto hebt. Gebruik een buggy echter alleen voor korte wandelingetjes. Je baby zit er namelijk niet prettig in. Hij/zij heeft te weinig steun in de rug en voeten. Daarnaast rijden de meeste buggy’s niet prettig en zijn onstabiel. Bovendien kiept het wagentje om als je er een tas aan hangt.

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg