Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Kind & Veiligheid: Tips 0-6 maanden

Zelfs een heel kleine baby is al voortdurend bezig grenzen te verleggen. Door steeds iets nieuws te proberen, leert je kindje er elke dag wel tien nieuwe dingen bij. Vooral heel mooi natuurlijk. Maar omdat een baby nog te klein is om zelf gevaar te zien, zul je het goed in de gaten moeten houden. Natuurlijk kun je dat niet vierentwintig uur per dag doen. Hoog tijd dus om de babykamer en de rest van het huis zó in te richten, dat je kindje zo min mogelijk risico loopt.

Checklist: Is de babykamer veilig?

 • Vanuit het wiegje of bedje kan je baby niet bij (gordijn)koorden en snoeren.
 • Alle spullen die je nodig hebt voor het verschonen, liggen binnen handbereik.
 • De babyzalf, luierzakjes en andere spullen staan op een plek waar je baby niet bij kan. Ook niet als je je kind aankleedt of aan het verschonen bent.
 • Het bedje heeft luchtdoorlatende zijwanden. Als het bedje spijlen heeft, staan deze 4,5 tot 6,5 cm uit elkaar.
 • De wieg of het bedje staat zo ver van de verwarming, dat je baby zich er niet aan kan branden.
 • De matras is stevig en vlak en past goed in het bedje. Er is bijna geen ruimte tussen matras en de zijkanten van het bed.
 • De babykamer is aangenaam koel (16-18 graden) en er is genoeg frisse lucht.
 • Er ligt geen kussen, dekbed, hoofdbeschermer of grote knuffel in het bedje.

Kun je alles afvinken? Dan ben je goed op weg de babykamer zo veilig mogelijk te maken voor je kind. Moest je 1 of 2 hokjes openlaten? Pak die punten dan meteen aan en kijk sowieso nog eens kritisch rond in de kamer.

Omgaan met hoogte

Een pas geboren baby beweegt nog weinig, maar daar komt snel verandering in. Voor je het weet begint je baby druk te bewegen met handjes en voetjes en gaat hij overal naar grijpen. Ook komt er een moment dat je baby opeens gaat omrollen. Gebeurt dit bijvoorbeeld in de box, dan is er niets aan de hand. Maar vaak rollen kinderen voor het eerst van hun rug naar hun buik als ze net even op de bank of op de commode liggen. Wees hierop voorbereid. Een paar tips:

 • Laat je baby nooit los op de commode liggen, hou altijd een hand in de buurt om een onverwachte beweging op te vangen. Moet je even weg, leg je baby dan terug in zijn bedje.
 • Gebruik op de commode een aankleedkussen met opstaande randen.
 • Ga je je baby verschonen of verkleden, zorg dan dat je alle spullen van tevoren klaarlegt en onder handbereik hebt.
 • Als je je baby even op de bank of op het grote bed legt, blijf er dan altijd bij.
 • Zet de wipstoel op de grond. Wil je je kind eten geven op tafel? Dat kan. Zet de wipstoel alleen ergens op als je er zelf bij blijft.
 • Zet een babyautostoeltje nooit los op een winkelwagenkarretje. Zet het stoeltje in het karretje.
Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg