Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Kraambedcontroles: APGAR Score

De apgar-score is een test waarmee een snelle indruk van de algemene toestand van een pasgeboren baby verkregen kan worden. De test is vernoemd naar de ontwikkelaar ervan, Dr. Virginia Apgar (1952).

De test wordt door de verloskundige, gynaecoloog of kinderarts uitgevoerd op drie verschillende tijdstippen: één minuut, vijf minuten en tien minuten na de geboorte. De scores van de testen geeft inzicht in de conditie van de baby op vijf vitale criteria:

  • Ademhaling
  • Pols- en hartslag
  • Spiertonus (spierspanning)
  • Kleur van de huid
  • Reactie op prikkels

Op ieder punt kan 0, 1 of 2 punten worden gescoord. De meeste baby’s komen ter wereld met een apgar-score tussen 7 en 10 punten (per testmoment). Bij minder dan 4 punten is onmiddellijk ondersteunende hulp vereist. Met name de apgar-score op het meetmoment ‘5 minuten’ na de geboorte is van prognostisch belang voor het verdere beloop van de klinische conditie van de pasgeborene. Verder is het een heel globale maat die weinig specifieke informatie geeft. Hartslag en ademhaling zijn uiteraard het belangrijkste.

tabel apgar score

Ezelsbruggetje

In 1963 heeft de Amerikaanse kinderarts Dr. Joseph Butterfield het ezelsbruggetje bedacht om de vijf criteria gemakkelijker te kunnen onthouden. Hij gebruikte de termen Appearance (kleur), Pulse (hartslag), Grimace (reactie op prikkels), Activity (spiertonus) en Respiration (ademhaling).

Meer weten?

Wilt u meer weten over de ABGAR score? Vraag het uw verloskundige of gynaecoloog.

 

Bron: Wikipedia

 

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg