Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Kraambedcontroles: Eerst controles direct na de bevalling

Eerste controles direct na de bevalling

Direct na de bevalling voert de verloskundige of gynaecoloog een aantal controles en handelingen uit bij moeder en kind.

Controles baby

 • Luchtwegen uitzuigen: indien nodig worden eerst de luchtwegen schoongemaakt. Een klein slangetjes zuigt via de neus de luchtwegen schoon. Soms gebeurt het uitzuigen al wanneer alleen het hoofdje al is geboren.
 • Navelstreng doorknippen: Wanneer de navelstreng niet meer klopt en er dus geen zuurstofrijk bloed meer door komt, wordt deze doorgeknipt. Hierover lees je meer in het artikel ‘navelcontrole’ later deze maand.
 • APGAR score: Op drie momenten na de geboorte wordt de APGAR score bepaald. De eest keer is direct na de geboorte. Meer informatie lees je in het eerstvolgende artikel ‘APGAR score’
 • Reflexen: De baby wordt getest op vier verschillende reflexen; grijp-, zuig-, zoek- en schrikreflex.
 • Zichtbare afwijkingen: De pasgeborene wordt nagekeken of er aanwijzingen zijn voor aangeboren afwijkingen, o.a. worden de teentjes en vingertjes geteld. Bij jongetjes wordt gecontroleerd of de zaadballetjes zijn ingedaald.
 • Meten: Vaak wordt na de eerste voeding het kindje gewogen. 95% van de pasgeboren baby’s weegt tussen de 3000 gram en 4750 gram. De lengte wordt in Nederland vaak niet meer gemeten, omdat het geheel strekken van het lijfje niet goed is voor de heupjes. Gemiddeld is een pasgeboren baby 50 cm. Wel wordt de hoofdomtrek van de baby gemeten door een meetlint om het hoofdje te leggen. Gemiddeld is een hoofdje 35 cm.
 • Vitamine K: Alle pasgeboren kindjes krijgen 1mg Vitamine K toegediend. Dit is bevorderlijk voor de bloedstolling van het kindje.
 • Rijping longen: Als het kindje te vroeg is geboren, wordt gecontroleerd of de longetjes voldoende zijn gerijpt.

Controles moeder

 • Fundus: De fundus, bovenste gedeelte van de baarmoederwand, moet goed samengetrokken zijn. De verloskundige voelt of dit het geval is.
 • Bloedverlies: Het is normaal dat de vrouw tijdens de nageboorte ongeveer 300 tot 500 milliliter bloed verliest. Dit mag echter niet veel hoger zijn.
 • Pols en bloeddruk: beide worden gemeten zodat eventueel te veel bloedverlies tijdig gesignaleerd wordt.
 • Blaasvulling: Als de blaas te vol is, leidt dit er toe dat de baarmoeder moeilijker kan samentrekken.
 • Nageboorte: Als laatste moeten de placenta en vliezen nog geboren worden. Dit gebeurt meestal binnen 30 minuten na de geboorte van het kindje. Gecontroleerd wordt of de placenta en vliezen compleet zijn en of er niet teveel bloedverlies heeft plaatsgevonden.
Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg