Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Kraambedcontroles: Gehoortest

Gehoortest

Binnen twee weken na de geboorte vindt de neonatale gehoorscreening plaats. Dit is een gehoortest waarbij gemeten wordt of een pasgeboren baby voldoende hoort voor een normale spraak- en taalontwikkeling.

Uw baby krijgt een klein, zacht dopje in het oor. Het dopje is verbonden met een apparaat dat het gehoor van uw baby meet. Uit het dopje komt een hoge piep, en vervolgens wordt de weerkaatsing van het trommelvlies gemeten. Beide oren worden apart getest. De test duurt meestal maar een paar minuten.

Voorbereiding

De gehoorscreening verloopt het beste als uw baby rustig is en slaapt. Uw baby zal nauwelijks iets van de test merken en waarschijnlijk rustig doorslapen. Als uw baby voor de gehoorscreening in bad gaat, zorg ervoor dat de oortjes niet in het water komen.

Wie neemt de gehoortest af?

De gehoortest wordt bij u thuis afgenomen door een medewerker van het consultatiebureau. Soms wordt van tevoren een afspraak gemaakt, maar vaak komt de medewerker van het consultatiebureau gewoon even langs. Indien mogelijk vindt de gehoorscreening plaats in combinatie met de hielprik.

Uitslag

De uitslag ontvangt u direct. Soms is er teveel omgevingsgeluid en dan moet het onderzoek nogmaals worden uitgevoerd.

Is de uitslag van de test aan één of beide oren niet voldoende? Dan wordt de test na ongeveer een week herhaald. Zo nodig volgt ongeveer een week later nog een derde test met een ander apparaat

Meer weten?

Kijk op de website van het RIVM voor meer informatie over de gehoorscreening. Hier vindt u onder andere een filmpje over de gehoortest.

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg