Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Kraambedcontroles: Hielprik

Hielprik

Wanneer de baby vijf dagen (en maximaal acht dagen) oud is, wordt er wat bloed afgenomen door middel van een hielprikje. Het bloed wordt op een kaart gedruppeld die vervolgens wordt opgestuurd naar het laboratorium. Daar wordt het bloed getest op 17 zeldzame, maar ernstige aandoeningen van bijvoorbeeld de bijnier, schildklier of een aantal stofwisselingsziekten.

Waarom een hielprik?

De aandoeningen waarop de hielprik test, zijn niet te genezen, maar meestal wel goed te behandelen met bijvoorbeeld medicijnen of een dieet. Wanneer een dergelijke aandoening vroeg wordt ontdekt, kan ernstige gezondheidsschade worden voorkomen, doordat de behandeling tijdig kan starten.

Wie neemt de hielprik af?

Wanneer uw kindje vijf dagen oud is en thuis is, komt de verloskundige de hielprik afnemen. Als uw kindje op de vijfde dag in het ziekenhuis verblijft, dan wordt de hielprik daar afgenomen door de verpleegkundige.

Uitslag: Geen bericht, is goed bericht!

Als de uitslag van het onderzoek goed is, ontvangt u geen bericht. Als u binnen vier weken na de hielprik geen bericht heeft ontvangen, is de uitslag goed.

Als er een afwijkende uitslag is gevonden, ontvangt u wel bericht over de uitslag. Uw huisarts neemt in dat geval zo snel mogelijk contact op met u. De huisarts zal u onder andere vertellen over de mogelijkheden van vervolgonderzoek.

Een vervolgonderzoek kan ook noodzakelijk zijn, wanneer de uitslag niet duidelijk is. Een tweede hielprik gebeurt meestal binnen 2 weken na de eerste hielprik. Over de uitslag van de tweede hielprik krijgt u altijd binnen 4 weken bericht. Ook als de uitslag goed is.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de hielprik. Surf dan naar de website van het RIVM. Hier vindt u bijvoorbeeld actuele informatie over alle aandoeningen waarop wordt gescreend.

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg