Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Kraambedcontroles: navelcontrole

Navelstreng

De navelstreng, een soort buis waardoor een aantal bloedvaten lopen, verbindt tijdens de gehele zwangerschap het ongeboren kindje met de moeder. Aan het einde van de zwangerschap is de navelstreng zo´n 50cm lang en heeft een diameter van 2cm.

Doorknippen

Kort na de geboorte wordt de navelstreng doorgeknipt. Voor het doorknippen wordt eerst een klemmetje aangebracht, waardoor voorkomen wordt dat er nog bloed uit de navelstreng stroomt en dat bacteriën de buikholte kunnen binnendringen Er blijft een stukje navelstreng zitten, dat verdroogt en er moet er binnen 10 dagen af vallen. Een klein litteken blijft over, dat is navel.

Controle navel

In de tien dagen dat de navelstreng verdroogt en er af valt, dient deze regelmatig gecontroleerd en verzorgd te worden.

De eerste avond en nacht is het verstandig om bij iedere verschoning de navel op nabloeden te controleren. In het geval van een navelbloeding dient direct de verloskundige gebeld te worden. Gedurende de kraamperiode zal de kraamverzorgende het naveltje dagelijks controleren en verzorgen. Wanneer het stompje bij vertrek van de kraamverzorgende er nog niet af is, zal zij instructies geven hoe de navel verder behandeld dient te worden.

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg