Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Kraamzorg aanmelden

Hoelang duurt het, hoe meld je je aan en wat kost het?
Na je bevalling heb je recht op kraamzorg. Maar hoe regel je dit precies?

In de kraamtijd controleert de kraamverzorgende de gezondheid van jou en de baby. Ze temperatuurt je, bekijkt je hechtingen en de hoeveelheid bloedverlies. Ook helpt ze je met douchen en aankleden als dat nodig is. De kraamverzorgende houdt de gezondheid van de baby ook goed in de gaten. Daarnaast is ze een luisterend oor. Een bevalling en ouders worden, is een ingrijpende gebeurtenis. De kraamverzorgende heeft al veel moeders en gezinnen begeleid tijdens de eerste dagen met een baby. Schroom dus niet als je kraamtranen rijkelijk vloeien!

Duur & kosten

In Nederland heeft iedere vrouw na een bevalling recht op kraamzorg. Kraamzorg zit namelijk in de basisverzekering. Standaard heeft iedere vrouw recht op een basispakket van 49 uur kraamzorg (als je borstvoeding geeft), verdeeld over 8 dagen. Dat is gemiddeld 6 uur per dag. Het wettelijk minimum is 24 uur, verdeeld over 8 dagen. Geef je geen borstvoeding maar kunstvoeding, dan bestaat het basispakket uit 45 uur kraamzorg.

Als je in het ziekenhuis bevalt, worden de dagen die je in het ziekenhuis moet blijven afgetrokken van het aantal uren kraamzorg. Voor één dag in het ziekenhuis lever je zes uur kraamzorg in. De dag dat je thuiskomt telt niet mee als ziekenhuisdag.
Er geldt voor ieder uur kraamzorg een wettelijke eigen bijdrage. Bij sommige aanvullende verzekeringen hoef je die eigen bijdrage niet te betalen. Dit verschilt per zorgverzekeraar en hoe uitgebreid aanvullend je verzekerd bent. Check hiervoor je zorgverzekeringspolis of neem contact op met je zorgverzekeraar.

Indicatie kraamzorguren

Tussen de 24 en 28 weken van je zwangerschap wordt je gebeld voor een integraal huisbezoek. Je krijgt dan een intakegesprek met een kraamverzorgende van de kraaminstelling waar je je hebt aangemeld. Op basis van het intakegesprek wordt het aantal kraamzorguren bepaald (= eerste indicatie). In sommige situaties wordt meer kraamzorg geleverd dan het basispakket van 49 uur. Bijvoorbeeld als er een meerling op komst is of als er sprake is van een instabiele gezinssituatie.

Na je bevalling, als je kraamperiode begint, wordt opnieuw een indicatie gemaakt (= tweede indicatie). Op basis van die tweede indicatie wordt het aantal kraamzorguren eventueel bijgesteld. Redenen waardoor je na de tweede indicatie meer kraamzorguren zou krijgen, zijn bijvoorbeeld een keizersnede of een aangeboren afwijking bij de baby.

Ook tijdens de kraamzorgperiode (= derde indicatie) kan het aantal uren kraamzorg nog veranderen. Bijvoorbeeld als het (borst)voeden niet op gang komt of als je erg onzeker en labiel bent, kan de kraamverzorgende in overleg met de verloskundige aangeven dat er meer uren kraamzorg nodig zijn. Na de kraamzorg draagt de kraamverzorgende de informatie over aan het consultatiebureau.

Aanmelden voor kraamzorg

Aanmelden voor kraamzorg kun je het beste zo snel mogelijk doen als je weet dat je zwanger bent. Neem contact op met je zorgverzekeraar. Je zorgverzekeraar geeft je een lijst met kraamzorgbureau’s waarmee ze een samenwerkingsverband hebben. Indien je voor IVT kraamzorg kiest, geef dit dan duidelijk aan. Als je een kraambureau kiest met wie je zorgverzekeraar een relatie heeft, weet je zeker dat de kraamzorg vergoed wordt (op de wettelijke eigen bijdrage na).

bron: www.oudersvannu.nl

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg