Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Leesvoer: boeken over zwangerschap, baby’s en alles wat daarbij hoort!

We zijn verkleefd met onze telefoons, en informatie over zwangerschap en baby´s is 24/7 bij de hand op internet, maar soms gaat er niets boven het gevoel van een ouderwets boek in je hand. Ken je klassiekers. 

Oei, ik groei

Dé klassieker die iedere jonge ouder in huis moet hebben. Het is inmiddels alweer toe aan zijn 71e (!) druk. In Oei, ik groei worden 10 stappen (pardon, sprongetjes) behandeld die vrijwel ieder kind doormaakt. De makers van het boek hebben 35 jaar research gedaan naar ouder-baby-interactie, en vertellen je precies wat je kunt verwachten als je een baby hebt. Dus… hult je bloedje de hele tijd? Of is hij niet te genieten? Of slaapt hij alleen maar? Of slaapt hij juist slecht? Grote kans dat hij een ‘sprong’ maakt – en in dit boek kun je lezen hoe je ‘m daar doorheen trekt.

Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt

Dit boek mag niet ontbreken in de boekenkast van de aanstaande vader. Bestsellerauteur Kluun loodst aan de hand van zijn eigen ervaringen de vader in spe op hilarische wijze door de zwangerschap. Met een verklarende woordenlijst, waarin hij uitlegt wat onder meer de betekenis is van bandenpijn, kolven en indalen. De meeste mannen hebben werkelijk geen idee wat er allemaal komt kijken bij een zwangerschap, bevalling en baby, dus het is best handig dat hij zich op een leuke manier kan inlezen.

What to expect when you’re expecting

Voor iedereen die met de Engelse taal overweg kan, is deze bijbel een must-buy. In Amerika vind je nauwelijks moeders die het niet gelezen hebben – er zijn inmiddels bijna 19 miljoen exemplaren van verkocht. Niet al te lang gleden werd een volledig herziene versie uitgegeven, die ‘moderne’ onderwerpen zoals buikfoto’s op Instagram, proteïnerepen en het Zika-virus behandelen. Met zijn 656 (!) pagina’s wel een longread.

Van achter het behang tot over je oren

Dit eerlijke boek is geschreven door drie moeders, onder wie Elisabeth Teeling (van de bekende boekenserie en blog Relax mama) en opvoed- en onderwijsspecialist Eva Bronsveld. Het is bedoeld om ervoor te zorgen dat we wat minder streng voor onszelf zijn, en de lat iets minder hoog leggen. Boordevol tips en ervaringsverhalen. Laten we dat moederschap vooral niet al te zwaar nemen en een beetje lol hebben.

Slaap!

In dit boek vertelt de Nederlands eerste gecertificeerde slaapcoach Susanne Willekes hoe je jouw baby van 0-12 maanden oud een gezond slaapritme aanleert. Susanne richt zich in haar boek op àlle baby’s – ieder kind is uniek en heeft een eigen aanpak nodig, zegt ze. Er is geen one size fits all-methode, maar volgens de auteur kun je iedere baby leren om te gaan slapen. En dat zonder hem of haar hartverscheurend te laten huilen.

Buskruit met muisjes

Geschreven door drie moeders die tijdens hun zwangerschap en kraamtijd zo veel vragen hadden waar ze geen antwoord op vonden, dat ze zelf maar een naslagwerk maakten. Het boek is luchtig geschreven, wat op zich prettig is als je je in de hormonenachtbaan bevindt. Praktische tips over bijvoorbeeld borstvoeding, babykwaaltjes en onderwerpen als: ‘Op pad met een baby, at neem ik allemaal mee?’.

Van buik tot baby (Ouders van Nu)

Dit boek verscheen pas heel recent, en wordt door lezeressen nu al het meest complete handboek genoemd. Alles komt aan bod: hoe ontwikkeld je baby zich in je buik, hoe maak je een geboorteplan (en wat is dat eigenlijk?), wat kun je beter niet eten, etc. Natuurlijk kun je de meeste informatie ook wel op internet vinden, maar veel vrouwen vinden het fijn om een naslagwerk te hebben waar ze altijd op terug kunnen vallen. Met de meest recente informatie en gecheckt door experts.

Veilig bevallen – het complete handboek

Beatrijs Smulders is een van de bekendste verloskundigen van Nederland. Ze bracht meerdere boeken uit, waarvan Veilig bevallen door veel vrouwen als hét handboek geldt. Als je dit boek hebt gelezen, ga je volledig voorbereid de bevalling in. Kleine kritische nood: Beatrijs Smulders kreeg de laatste jaren ook veel kritiek op haar denkbeelden. Zo is zij van mening dat pijn bij de bevalling hoort en zorgt voor een betere hechting met je kind – iets wat niet bewezen is en jou misschien een slecht gevoel geeft over jezelf als je wél kiest voor pijnbestrijding.

Het nieuwe borstvoedingsboek

Hierin staat werkelijk alles wat je moet weten over borstvoeding. Twee lactatiedeskundigen geven tips over onder andere de allereerste periode, kolven, borstvoeding als je werkt, borstvoeding in afwijkende situaties zoals bij premature baby’s of tweelingen, en het afbouwen.

Bron: Viva Mama, editie 04, juni/juli 2019, p. 54 & 55.

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg