Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

5 maanden zwanger: Mama in spé

20-weken-echo

U bent op de helft van uw zwangerschap, gefeliciteerd! Elke zwangere vrouw heeft recht op een 20-weken-echo bij de verloskundige of in het ziekenhuis. Tijdens deze medische echo wordt er gekeken naar de groei van uw baby en naar bepaalde geboorteafwijkingen. De placenta, navelstreng en alle vitale organen van uw baby worden gecontroleerd. Indien gewenst kan de echoscopiste, mits het in beeld gebracht kan worden, vertellen welk geslacht uw baby heeft. Dit kunt u het beste vooraf aangeven.

Striae

Door de groei van uw baby, zal ook uw buik groeien. Soms kunnen striae ontstaan op uw buik doordat uw buik sneller groeit als dat uw huid kan bijhouden. Deze stretchmarkeringen verschillen van textuur en kunnen roze tot donkerbruin zijn. Striae kan ook op de borsten ontstaan, omdat deze ter voorbereiding op de borstvoeding zullen groeien. Er is nog geen effectief middel gevonden tegen striae, maar goed insmeren met crème kan helpen bij het verminderen van de stretchmerken en de eventuele jeuk.

Brandend maagzuur

De flinke groei van uw baby kan ook de oorzaak zijn van brandend maagzuur. De druk op de maag wordt groter, waardoor de maag zuur naar boven drukt. Een aantal simpele tips om brandend maagzuur te voorkomen zijn: eet kleine hoeveelheden verspreid over de dag, eet niet net voor het slapen gaan, vermijd voedsel en dranken die koolzuur bevatten en draag niet te strakke kleding rondom uw buik.

Eten voor twee?

Uw baby is volop in ontwikkeling en dat kost energie. Omdat u minder beweegt dan normaal, is het niet nodig om voor twee te eten. Heeft u toch behoefte aan extra energie? Ongeveer 100 – 300 gezonde calorieën per dag is voldoende. Lees op de website van het Voedingscentrum alles over gezond en veilig eten tijdens de zwangerschap.

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg