Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

7 maanden zwanger: Mama in spé

Oei ik groei

Gemiddeld heeft de helft van alle zwangere vrouwen last van rugklachten. Niet gek, want uw baby maakt een groeispurt door en dat merkt u aan een steeds zwaarder en groter wordende buik. Een warme douche of een warme kruik kunnen de klachten verminderen. De oefeningen die u tijdens één van onze zwangerschapscursussen krijgt, kunnen ook helpen de klachten te verminderen.

Door het toegenomen gewicht zal slapen niet altijd gemakkelijk zijn. Een zwangerschapskussen kan hierbij steun geven. Een dergelijk kussen is te koop in het servicepunt van IVT kraamzorg.

Eerste moedermelk

Uw borsten ontwikkelen zich volop ter voorbereiding op het geven van borstvoeding. De eerste moedermelk, ook wel colostrum genoemd, zal zich gaan vormen. Sommige vrouwen merken dit doordat er gelige vloeistof uit de tepels komt. Meer informatie over borstvoeding vindt u op onze website Advies Borstvoeding.

Zwangerschapsdementie

Vergeten van afspraken. Zoeken naar sleutels. Niet kunnen concentreren. Ongeveer 80% van de vrouwen heeft last van vergeetachtigheid tijdens de zwangerschap. Hoewel het nog niet officieel is bewezen, lijkt het te bestaan… zwangerschapsdementie. Het wordt mogelijk veroorzaakt door een steeds grotere focus op de bevalling. Uw gedachten worden zo opgeslokt door de veranderingen en de komst van de baby, dat er als het ware minder ruimte is voor andere gedachten. Niet zo heel gek dus dat u dingen vergeet.

Daarnaast speelt ook het hormoon progestoron een grote invloed op het vergeetachtigheid. Dit hormoon zorgt er namelijk voor dat alles in uw lichaam zachter en weker wordt en dus ook uw hersenen. Tot slot speelt natuurlijk ook de vermoeidheid een rol bij uw vergeetachtigheid en uw concentratie.

Wat kunt u tegen de zwangerschapsdementie doen? Er zijn aanwijzingen dat vette vis helpt tegen de vergeetachtigheid. Dit komt door de Omega-3 vetzuren. Deze vetzuren zijn noodzakelijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel van uw baby en gaan van uw voorraad in uw bloed af. Het eten van vette vis zoals zalm, tonijn en haring, houdt deze voorraad op peil.

Wat kunt u op praktisch gebied doen? Zorg ervoor dat u altijd een notitieblokje in de tas heeft om direct aantekeningen te kunnen maken van belangrijke zaken. Een mobiele agenda met een reminder functie zal u helpen herinneren aan een afspraak. Leg tot slot belangrijke spullen, zoals sleutels, steeds op dezelfde plaats weg. Dit zal u heel wat zoekwerk besparen.

Goed nieuws, de vergeetachtigheid verdwijnt vanzelf. De meeste vrouwen hebben er aan het einde van de zwangerschap al minder last van. Echter sommige vrouwen houden er nog wel last van tot acht maanden na de bevalling.

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg