Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

De kraamtijd: Jonge mama

Emoties

Een bevalling is een emotionele gebeurtenis, laat staan wat voor een emoties er (ongewild) vrijkomen door de hormoonveranderingen. Enkele uren na het uitdrijven van de moederkoek of de placenta dalen de concentraties van oestrogenen en progesteron snel, terwijl deze juist tijdens de zwangerschap hoog zijn. Dit in combinatie met vermoeidheid als gevolg van bijvoorbeeld gebroken nachten, nieuwe verantwoordelijkheden en de druk van buitenaf in de vorm van kraambezoek, kan zorgen voor een neerslachtig en depressief gevoel bij kersverse moeders. Dit verschijnsel wordt ook wel de ‘kraamtranen’ genoemd en begint meestal tussen de derde en zesde dag na de bevalling. Het kan enkele uren duren, maar ook enkele dagen of soms een paar weken. Bijna iedere bevallen vrouw heeft hier last van en het is in de meeste gevallen dan ook niet nodig om u er zorgen over te maken. Wanneer u zich een paar weken na de bevalling nog steeds moe, niet fit, lusteloos, huilerig, depressief, prikkelbaar en onbegrepen voelt, is het verstandig contact op te nemen met uw huisarts.

Gezocht: ritme

De kraamverzorgende heeft afscheid genomen. Tijd om op eigen benen te staan én een eigen ritme te zoeken. De verzorging en het voeden van uw baby nemen veel tijd in beslag, zeker in het begin waarin het misschien nog wat zoeken is naar de makkelijkste of snelste weg. Bovendien kan het zoeken naar een ritme nog best lastig zijn in het begin, omdat uw baby nog geen dag- en nachtritme heeft. Nachten met weinig slaap kunnen daarom eerder regel dan uitzondering zijn. Mocht u ’s nachts ‘lotgenoten’ zoeken? Op het Twitter treffen de nachtbrakers elkaar via #nachtouders.

Terug in vorm

Als u bevallen bent, heeft u net een flinke inspanning achter de rug. Toch is het goed om snel oefeningen te doen ter bevordering van de bloedcirculatie, het herstel van de bekkenbodem en de conditie. De zogenaamde kraambedoefeningen lijken misschien eenvoudig, maar laat u niet verleiden tot snellere en zwaardere oefeningen uit bijvoorbeeld tijdschriften. Deze zijn soms te zwaar en kunnen makkelijk tot klachten lijden. Voor de kraambedoefeningen kunt u onze flyer ‘Terug in vorm’ downloaden op onze website.

Na ongeveer zes weken, wanneer de uitslag van de nacontrole goed is bevonden, kunt u voorzichtig het sporten oppakken.

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg