Menu
Inschrijven doe je hier
Bel ons 24/7073-631 23 42
Inschrijven doe je hier

Opleiding tot kraamverzorgende

Werken als kraamverzorgende iets voor jou?

De (toekomstige) veranderingen in de geboortezorg vragen om een andere rol voor de kraamzorg. Dit leidt tot meer professionalisering en kwaliteitsverbetering van de kraamzorg als beroepsgroep. Wil je werken als kraamverzorgende, dan heb je als vooropleiding minimaal VMBO-T of MAVO. Daarna dien je de opleiding Verzorgende IG te volgen, bij voorkeur afgerond met een stage in de kraamzorg.

De opleiding tot Verzorgende IG duurt 3 jaar.

Omdat er voor deze opleiding in het derde leerjaar 3 uitstroomvarianten bestaan (ouderenzorg – gehandicaptenzorg – kraamzorg), worden er voor de BOL opleiding Verzorgende IG bij IVT kraamzorg, jaarlijks gemiddeld 8 stageplaatsen aangeboden.

Het is mogelijk voor Verzorgende IG opgeleide deelnemers, die uitgestroomd zijn in de ouderen- of gehandicaptenzorg, een bepaald maatwerktraject te volgen. Zij gaan dan in theorie alleen nog verdiepen in de kraamzorg en werken hiernaast bij IVT kraamzorg. Ook vergelijkbaar met een BBL route.

Daarnaast leidt IVT kraamzorg, incidenteel, toekomstig medewerkers op via een BBL variant in het derde leerjaar waarbij de leerling werkt én leert met een gemiddelde contractomvang van 20 uur per week. De eerste 2 leerjaren volgt de leerling een thuisstudie voor Verzorgende IG bij een opleidingsinstituut naar eigen keuze. Hierbij wordt dan alleen de theoretische opleiding gevolgd. In het derde leerjaar volgt een stage. Het is de intentie dat de BBL leerling ná diplomeren tenminste 2 jaar bij IVT kraamzorg in dienst blijft.

Bijscholing

Jaarlijks wordt er bij de afdeling kraamzorg per maand (met uitzondering van juli en augustus) een bijscholing georganiseerd. Een bijscholing is bedoeld om reeds aanwezige kennis te verbreden of te verdiepen. Onderwerpen als borstvoeding, andere culturen, draagdoeken, maar ook bijvoorbeeld werkbegeleiding komen hier aan de orde.

Alle kraamverzorgenden van IVT kraamzorg zijn aangesloten bij het Kennis Centrum Kraamzorg en voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen. IVT kraamzorg heeft een instellingsaccreditatie van het Kennis Centrum Kraamzorg, waardoor ook de gegeven bijscholingen voldoen aan de door hen gestelde eisen.

Wij vinden het erg belangrijk dat onze kraamverzorgenden bijblijven qua kennis en vaardigheden en organiseren daarom maandelijks een bijscholing. Elke kraamverzorgende moet in drie jaar tijd een verplicht aantal scholingen volgen om bij het Kennis Centrum Kraamzorg ingeschreven te blijven staan.

Ben je ook benieuwd naar de mogelijkheden van IVT kraamzorg op het gebied van ‘werken en leren’, kijk dan hier voor meer informatie.

Hartje logo IVT Kraamzorg

Beleef kraamzorg van IVT

Informatie
Brochures rondom zwangerschap
Wil je informatie rondom onze kraamzorg in één document? Download hier "Informatie rondom de zwangerschap", "Cursussen" en "Tips bij je eerste uren thuis met je baby"!
Download brochures
Vacatures
Werken in de kraamzorg!
Ben jij onze nieuwe collega?! IVT is per direct op zoek naar enthousiaste en deskundige kraamverzorgenden in de omgeving van 's-Hertogenbosch, Oss en Boekel!
Lees meer
Samen
Online Community
Ben je zwanger? Of pas bevallen? Dan heeft de geboortezorgketen vsv@verlosdenbosch een online community voor jou opgezet! Hier kun je vragen stellen aan professionals, ervaringen uitwisselen en steun vinden bij elkaar.
Lees meer
Nieuws
Actueel nieuws
Op de hoogte blijven van het Corona nieuws en andere ontwikkelingen van IVT kraamzorg? Klik hier om naar ons nieuwsoverzicht te gaan.
Nieuwsoverzicht
Blog
Kraamzorg Blog
Benieuwd naar wat onze kraamverzorgenden allemaal meemaken? Lees hun ervaringen in onze blog!
Lees meer
Ervaringen
Ervaringen
Beleef kraamzorg van IVT! Lees hier hoe ouders de kraamzorg bij IVT kraamzorg hebben ervaren! Wil je ook jouw ervaring delen, laat het ons dan weten!
Lees meer
Hartje logo IVT Kraamzorg
Biedt IVT ook kraamzorg in mijn regio? Check het hier:
Werkgebied IVT Kraamzorg